• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Harland: Srbi bili za primirje na svim područjima!

Bivši zvaničnik UN u BiH Dejvid Harland rekao pred Tribunalom da međunarodna zajednica nikada nije koristila silu protiv muslimanskih snaga.

 Harland: Srbi bili za primirje na svim područjima! Izvor: MONDO

On je na suđenju bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću rekao da je međunarodna zajednica to činila često protiv srpskih i povremeno protiv hrvatskih snaga.

Harland se saglasio sa Karadžićevom sugestijom da su se Srbi zalagali za primirje na svim područjima, a muslimanske snaga samo za privremena, ograničena primirja. Oni su to vrijeme koristili da se konsoliduju, a još važniji razlog je bio taj što nisu imali interesa za efikasno primirje. Kada bi došlo do opšteg primirja, oni bi ostali sa malom teritorijom koju su imali", rekao je Harland.

Na Karadžićevu tvrdnju da postoje dokazi da su muslimani htjeli cijelu Bosnu, jer bi im sve ostalo bilo malo, Harland je odgovorio da su "na strani bosanske vlade takođe bile velike podjele" - odnosno neki su išli na maksimum, a drugi su smatrali da treba da se prihvati sporazum.

Harland je izrazio žaljenje što nisu usvojeni raniji sporazumi, kao Kutiljerov i Oven-Stoltenbergov. On je istakao da su Srbi "bili neuspješni u plasiranju svoje poente, čak i kada je to bilo opravdano".

"Srbi nam nikada nisu dozvoljavali pristup teritorijama koje su kontrolisali, kao ni novinarima, o čemu sam razgovarao i sa Sonjom, ćerkom Radovana Karadžića. Zbog toga smo mislili da nešto kriju, jer nam je druga strana dozvoljavala pristup bojnom polju", rekao je Harland u nastavku unakrsnog ispitivanja.

Povodom Karadžićeve primjedbe da je u početku sve bilo otvoreno, ali su onda Srbi od pristrasnih novinara "pretrpjeli veću štetu nego od bombardovanja", kao poslije iscenirane slike iz Trnopolja, Harland je prokomentarisao da je to bio "začarani krug"."Vi niste davali pristup novinarima, pa su oni postali sumnjičavi i neprijateljski raspoloženi, pa im vi pogotovo niste davali pristup", rekao je Harland.
 Suđenje Karadžiću, koji je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, se nastavlja. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE