• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brčanska malta meta vehabija?

Istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) došli su do saznanja da bi teroristički napad mogao biti izveden 15. maja na Brčanskoj malti u Tuzli.

 Brčanska malta meta vehabija?  Izvor: MONDO

Sužbeno,ta informacija nije potvrđena, ni negirana - pišu "Nezavisne novine", pozivajući se na nezvanična saznanja iz istrage u slučaju vehabija osumnjičenih za terorizam Maksima Božića (20) i Enesa Sejranića (23).

Tuzlaci 15. maj slave kao dan kada je odbranjen grad od napada vojnika tadašnje JNA, dok se u Republici Srpskoj obilježava kao dan stradanja više desetina vojnika u "tuzlanskoj koloni". Ove godine porodice nastradalih vojnika su najavile polaganje cvijeća i paljenje svijeća na Brčanskoj malti, a njihov dolazak ocijenjen je skupom visokog rizika i biće angažovano, kako saznaju "Nezavisne novine", više stotina policajaca.

List piše da je pronađeni eksploziv poslat na vještačenje, ali se pretpostavlja da se radi o vrsti C4. Takođe će biti vještačen i mobilni telefon, za koji se pretpostavlja da je trebalo da posluži za aktiviranje improvizirane eksplozivne naprave. Uz to, u dijelu kuće u kojoj je Božić živio pronađeno je nekoliko ručnih bombi i druge vojne opreme, te otkriveno da su na automobilu koji je koristio falsifikovane registarske tablice.

Na saslušanju u MUP-u Tuzlanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Tuzla Božić je negirao da su pronađene eksplozivne naprave i oružje njegovi. Tvrdi da ga je prijatelj zamolio da to kod njega uskladišti, ali njegov identitet nije odao.

Tuzlansko tužilaštvo za Sejranića nije tražilo pritvor, jer je kod njega pronađen samo pištolj za koji nije imao odobrenje. Međutim, iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je i on osumnjičen za krivično djelo terorizma.

Božić je prilikom upada policije u kuću u Grabovici pokušao da pobjegne iskočivši kroz prozor. Potom je pušku sa metkom u cijevi uperio u jednog policajca, ali je brzom reakcijom Specijalne policije izbjegnuta tragedija.

Istragu o napadu na policajca će nastaviti tuzlansko tužilaštvo, navode "Nezavisne novine".

Obilježavanje 18 godina od stradanja učesnika Tuzlanske kolone na Brčanskoj malti u Tuzli obezbjeđivaće MUP Tuzlanskog kantona, te nema razloga za zabranu skupa - saopšteno je na sastanku Pododbora za obilježavanje stradanja pripadnika JNA u Tuzli koji je danas održan u Bijeljini.

Tužilaštvo BiH nastaviće rad na predmetu protiv Maksima Božića (20) i Enesa Sejranića (23), osumnjičenih za terorizam, koji su 4. maja uhapšeni na području Tuzle, potvrđeno je iz ove institucije.

Policija MUP-a Tuzlanskog kantona, koja je izvršila hapšenje, prilikom pretresa prostorija pronašla je i privremeno oduzela predmete koji asociraju na improvizovanu ekplozivnu napravu, materiju koja asocira na ekploziv, uključujući i upaljač, nekoliko priručnika za rukovanje ekplozivnim sredstvima i napravama, te nekoliko ručnih bombi i drugu vojnu opremu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE