• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Vojske RS

Povodom pet godina Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i 18 godina od osnivanja Vojske RS u Banjaluci služen parastos poginulim borcima

 Dan Vojske RS Izvor: MONDO

Sveštenstvo banjalučke eparhije služilo je u utorak u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci parastos poginulim borcima i civilnim žrtavama otadžbinsko-odbrambenog rata, povodom 12. maja - dana Vojske Republike Srpske i pet godina od osnivanja Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH.

Sveštenik Dragan Grujić rekao je da je ovaj parastos "vapaj naroda i Crkve za jedinstvo srpskog naroda".

"Danas se u hramovima širom Srpske sjećamo poginulih prijatelja, saboraca, onih koje poznajemo i ne poznajemo, a koji su živote položili za Krst časni, za RS i sve nas koji se s ponosom možemo nazvati pravoslavnim Srbima i reći da imamo svoju zemlju i ognjište", rekao je Grujić.

On je dodao da je rezultat njihove borbe to što Srbi danas imaju RS koja je temelj njihovog opstanka i ostanka u BiH.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je da je Vojska RS u periodu raspada bivše Jugoslavije odigrala odlučujuću ulogu u odbrani srpskog naroda na ovim prostorima i stvaranju Republike Srpske.

Nakon što je položio vijence na spomen-kosturnicu na Novom groblju i spomenik "12 beba" povodom obilježavanja Dana Vojske RS (VRS) i pete godišnjice od formiranja 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, Dodik je rekao da je VRS izraz slavnih tradicija srpskog naroda, nastala u trenutku kada je on trebalo da se odbrani.

Premijer RS je napomenuo da je bilo i onih koji su zloupotrebljavali poziciju u VRS, istakavši da je njihova odgovornost individualna i da će VRS u istoriji biti zabilježena kao vojska sa najhumanijim i najčasnijim oficirima i pripadnicima, koje je mogla da okupi u to vrijeme.
On je istakao da 3. pješadijski (Republika Srpska) puk, koji je zadužen da njeguje traciju VRS, to čini na najbolji mogući način, u saradnji sa vlastima RS.
 Dodik je rekao da RS poštuje činjenicu da postoje Oružane snage BiH, koje treba da ostvaruju uloge predviđene zakonom, ali da pripadnici srpskog naroda u njima trebaju biti cijenjeni i poštovani i na pravi način zastupljeni u svim strukturama.

Dodik kaže da zloupotrebe koje se u OS BiH dešavaju u posljednje vrijeme treba svesti na minimum, ukoliko se želi ojačati bilo kakvo povjerenje u oružane strukture u BiH.
 "Neprihvatljivo je da ministar odbrane BiH (Selmo Cikotić) da nalog da se vojne počasti daju za čovjeka koji je osuđen za ratne zločine (Rasima Delića) i zbog ovoga tražimo odgovornost ministra odbrane", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović rekao je da godišnjica osnivanja VRS ima poseban značaj ove godine, jer se obilježava 18 godina njenog postojanja, koliko postoji i RS.

"Ovo je prilika da iz RS pošaljemo poruke o tradiciji RS, VRS i poruke onima sa kojima živimo u RS, a to su mir, tolerancija, razumijevanje i ravnopravnost", rekao je Radmanović novinarima, nakon što je položio vijenac na spomenik poginulim borcima NOR-a.
Radmanović je rekao da su Oružane snage BiH već pet godina u stalnim reformama, uz velike napore svih u BiH da od tri suprotstavljene i u proteklom ratu sukobljene vojske naprave Oružane snage, koje su u osnovi mirnodopske.
On je istakao da reforme u budućnosti treba da dovedu do još većeg smanjenja broja pripadnika Oružanih snaga BiH, kojih je sada 10 000, da se time obezbijede mirnodopske oružane snage koje učestvuju u operacijama van BiH i koje ekonomski ne opterećuju budžet BiH.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović je rekao da je ovo jedan od najznačajnijih dana u istoriji srpskog naroda i RS kojim se potvrđuje kontinuitet obilježavanja antifašizma, uvažavanje poginulih civilnih žrtava rata i 1 776 nestalih iz RS u minulom ratu.
"Platili smo izuzetno veliku cijenu u stvaranju RS i niko nikada ne smije da omalovaži tu uzvišenu borbu srpskog naroda", poručio je Parađina, dodavši da mlade generacije moraju da baštine tradiciju VRS.

Komandant 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka brigadir Rajko Knežević izrazio je zadovoljstvo što je domaćin trodnevnog obilježavanja Dana Vojske RS i pet godina od osnivanja puka i pozvao sve kojima je VRS u srcu, da uveličaju ove svečanosti.On je kazao da puk na čijem je čelu ima malu neoperativnu komandu sa 10 pripadnika i tri pješadijska bataljona u Banjaluci, Bileći i Bijeljini.Najviši zvaničnici RS i predstavnici Srpske u institucijama BiH položili su danas u Banjaluci vijence na spomenike i spomen-kosturnice palih boraca kao i spomenik "12 beba".

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE