• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oružje BiH u Italiji nije predmet šverca

Oružje iz BiH zaplijenjeno u Italiji nije predmet šverca, niti je u tokovima organizovanog kriminala

 Oružje BiH u Italiji nije predmet šverca Izvor: MONDO

Ministarstvo unutrašnjih poslova Italije  je usmeno obavijestio Ambasadu BiH u Rimu da oružje koje je nađeno kod italijanske mafije nije predmet švercovanog oružja, niti je riječ o oružju iz tokova organizovanog kriminala, potvrdila je Srni zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić -Babić.

"To je prva informacija koja je iz MUP-a Italije rečena našoj ambasadi, a kad istraga bude potpuno završena, očekujemo i pisanu informaciju italijanskog MUP-a o tome kako i na koji način je ovo oružje završilo u Italiji. Ono što je evidentno je da pomenuto oružje nije predmet šverca, niti je u tokovima organizovanog kriminala", pojasnila je Trišić-Babić. Italijanska policija uhapsila je  više desetina članova različitih mafijaških grupa u akciji u kojoj je zaplijenjena velika količina oružja, prokrijumčarenog iz BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u parlamentu BiH Dušanka Majkić podsjetila je da je u više navrata upozoravala da nije na odgovarajući način riješeno pitanje kontrole i zloupotreba uništavanja viškova naoružanja i municije u BiH, pišu "Nezavisne novine".

"Očigledno je da italijanska policija nailazi na slične tragove, i to će dodatno zahtijevati da se pooštri odgovornost i pojača istraga o tome šta se stvarno dešavalo s viškom naoružanja", rekla je Majkićeva i dodala da Ministarstvo odbrane dodatno treba da provjeri sva mjesta gdje je oružje uništavano i destinacije gdje je legalno izvezeno.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Branko Zrno rekao je da ne bi dovodio u vezu proces uništavanja viškova naoružanja sa prokrijumčarenim oružjem u Italiji.

"Činjenica je da kod ljudi u BiH u nelegalnoj privatnoj svojini ima oko pola miliona komada raznog naoružanja, raznog kalibra", rekao je Zrno i istakao da očekuje da Ministarstvo inostranih poslova BiH zatraži širu informaciju u vezi sa pljenidbom naoružanja u Italiji.
Član Svjetske asocijacije šefova policija Marko Nicović rekao je da je BiH postala veliko tržište za terorističke organizacije, mafijaške grupe i tajne službe, piše ''Glas Srpske''. To je prostor na kojem veliki dio naoružanja uopšte nije uništen, osim onoga koje je bilo nefunkcionalno, a oružjem iz BiH švercuje se i ka Čečeniji, Južnom Jemenu i Somaliji, rekao je Nicović.

''Sve to pokazuje da će na neki način ekstremni islamisti i mudžahedini da stvore u BiH bezbedno tržište što se tiče nabavke. To je veliki problem za Evropu i svet, jer je šverc oružja posle šverca droge najveći `biznis`", naglasio je Nicović.

Bivši stručni saradnik Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i stručnjak za obavještajno-bezbjednosna pitanja Predrag Ćeranić rekao da ga ne iznenađuje to što italijanska ili druge policije iz okruženja otkrivaju oružje švercovano iz BiH, jer je u BiH taj operativni rad zanemaren zbog lošeg funkcionisanja institucija na višem nivou.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Drago Kalabić rekao je da postoje veoma utemeljeni dokazi da se u preduzećima namjenske industrije u FBiH granate rastavljaju i samo djelimično uništavaju, dok se ostali dijelovi prepakuju i preprodaju širom svijeta. Najodgovorniji za sve afere u vezi sa nelegalnom trgovinom oružja iz BiH su oni koji tvrde da nema nikavih malverzacija sa naoružanjem, vojnom opremom, oružjem i municijom u BiH, izjavio je predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Mirko Okolić.

Okolić tvrdi da se šverc oružjem iz BiH nije mogao organizovati bez Ministarstva odbrane BiH i određenih institucija i organa na nivou BiH.

Komentarišući jučerašnju akciju italijanske policije koja je uhapsila na desetine pripadnika različitih mafijaških grupa i zaplijenila veću količinu naoružanja prokrijumčarenu iz BiH, Okolić je rekao da je to dokaz da je bio u pravu kada je insistirao da se na ovom planu mora izvršiti detaljna kontrola.

"To je neophodno jer je evidentno, počevši od Konga pa do Gruzije i nekih drugih zemalja, da je naše oružje i naoružanje izvoženo iz BiH i to uglavnom nelegalno'', istakao je Okolić koji je i član član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH.
Prema njegovoj ocjeni, to je još jedan dokaz i razlog da je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) trebalo da ranije uđe u tu problematiku, s ciljem utvrđivanja nepravilnosti.

"Moje lično mišljenje je da u svemu tome ima ogromnih malverzacija i vidjećemo šta će pisati u izvještaju Sipe", rekao je Okolić.On je potvrdio da još nije dobio Informaciju o slanju viška naoružanja, municije i opreme, za koju smatra da ''ne bi trebalo da bude strpana pod oznaku tajnosti s ciljem amnestije od odgovornosti onih koji su učestvovali u nelegalnim radnjama sa prometom oružja i vojne opreme u BiH''.  Italijanska policija pronašla je i zaplijenila veću količinu vojnog naoružanja - lansirne uređaje za rakete i granate, vojne puške i granate, nakon čega je ustvrdila da je najveći dio ovog arsenala prokrijumčaren iz BiH.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE