• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O liberalizaciji viza na samitu u Sarajevu

Na samitu u Sarajevu 2, juna moguća najava liberalizacije viznog režima.

 O liberalizaciji viza na samitu u Sarajevu Izvor: MONDO

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da se nada da će na samitu 2. juna u Sarajevu ministar inostranih poslova Španije, koja predsjedava EU, najaviti liberalizaciju viznog režima za građane BiH koja bi nastupila do kraja godine.

Incko je istakao na konferenciji za novinare u Banjaluci, prije debate o temi "Postoji samo jedan pravac za BiH - izgradnja prosperitetnog i demokratskog društva u srcu Evrope", da su prednosti ulaska BiH u EU očigledne, jer je to zajednica koja sada ima 500 miliona stanovnika, koja je najveći investitor u BiH i najveći trgovinski partner BiH.

"EU želi da BiH uđe u taj ekskluzivni krug, ali ona mora ispuniti neke uslove koji važe za sve zemlje, ali će imati i iste prednosti", dodao je Incko.

On je naglasio da je u aprilu započeo obilazak opština u BiH da bi predočio prednosti EU za građane BiH.
Španski ambasador u BiH Alehandro Alvargonzales San Martin rekao je da dolazi iz zemlje koja je u svojoj istoriji imala mnogo problema, a koja je sada prisutna u BiH kao podrška međunarodne zajednice i EU njenom napretku.

"Mi smo pregovarali 11 godina kako bismo ušli u EU, nismo reformisali Ustav, sastavili smo novi, za šta je bila potrebna i doza velikodušnosti ljudi koji su tada bili uključeni u politički život i to su učinili imajući u vidu da građani prate ono što oni čine", dodao je Alvarogonzales.
On je rekao da je Španija morala obnoviti industriju, poljoprivredu, javnu upravu i zakonodavstvo, te da su usvojili više od 90 000 stranica evropskog pravnog nasljeđa.

"U posljednjih 13 godina plaćali smo 50 miliona evra godišnje za pomoć BiH, a i sada su naše vojne snage ovdje prisutne kako bismo osigurali mir i stabilnost građana BiH", istakao je španski ambasador.
Prema njegovim riječima, Španija smatra svojom moralnom dužnošću da podrži zemlju koja je prijatelj i za koju se nada da će uskoro postatiti članica EU.

Debati su prisustvovali profesori i studenti Banjalučkog univerziteta, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i mnoge druge ličnosti iz javnog života. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE