• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen zakon o garantnom fondu

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su Zakon o garantnom fondu RS koji znači posebnu podršku mladim preduzetnicima.

 Usvojen zakon o garantnom fondu Izvor: MONDO

Ovaj zakon posebno znači mladim preduzetnicima za početne poslovne aktivnosti i uslužnim djelatnostima povezanima sa proizvodnim sektorom.

Za zakon su glasala 54 poslanika, 19 je bilo uzdržano, a niko nije bio protiv.

Ministar finansija RS Aleksandar DŽombić rekao je da će ovaj zakon omogućiti lakši pristup finansijskim sredstvima privrednim subjektima, a posebno onima koji do sada nisu dovoljno izrasli u smislu imovine kojom bi mogli garantovati kredite kod komercijalnih banaka, a koji imaju dobar potencijal za novo zapošljavanje.

„Odmah po stupanju na snagu zakona pristupićemo donošenju podzakonskih akata kako bi fond što prije počeo s radom. Nema razloga da se fondu pripisuje politička zavisnost jer je zakon jasan i svi će imati pristup pod jednakim uslovima“, naveo je DŽombić.

Fond neće izdavati garancije za finansiranje uvozno orijentisne trgovine, ugostiteljstvo, igre na sreću, finansijsko posredovanje i kredite koji služe za otplatu ranije odobrenih negarantovanih kredita i finansijskih obaveza preduzetnika.

Elementi koje će Fond posebno cijeniti prilikom izdavanja garancija jesu kreditni rizik, bonitet preduzetnika, instrumenti obezbjeđenja i učešće banke u pokriću rizika.

Osnivač Fonda biće RS, sjedište će imati u Banjaluci, a 30 miliona maraka osnovnog kapitala biće obezbijeđeno iz Razvojnog programa RS.

„Garantni potencijal Fonda ne može biti veći od trostrukog iznosa osnovnog kapitala Fonda“, rekao je DŽombić.

On je dodao da će fond povećati i kreditnu aktivnosti banaka koja je, u uslovima djelovanja svjetske finansijske i ekonomske krize, znatno smanjena, i da garantni fondovi, uspostavljeni u zemljama okruženja, pomažu da se ovakvi problemi prevaziđu.
Poslanik SNSD-a Perica Rajčević rekao je da će RS garantovati 50 odsto kreditnog zaduženja i da onaj ko ne može da imovinom ili žirantima ili na neki drugi način obezbijedi garanciju za drugu polovinu kredita, taj ni ne treba da dobije garanciju.

„Garantni fond je tržišno uređena institucija, a ne socijalno davanje. Ne treba očekivati da će kao magični štapić oporaviti privredu RS preko noći, ali mnogima hoće olakšati poslovanje“, kazao je Rajčević.

Poslanik PDP-a Diana Čekić posebno je pohvalila članove zakona kojima se osigurava obaveza transparentnosti, podnošenja izvještaja Narodnoj skupštini RS putem Vlade, obaveza javnog objavljivanja uslova garantovanja i obaveza revizije i interne revizije.

„Šteta je što ovaj zakon nije došao i ranije jer je školski primjer kako vlada može pomoći privredi i poboljšati privredni ambijent“, ocijenila je Čekić.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić rekla je da bi ovim zakonom trebalo da dođe do smanjenja kamatnih stopa u komercijalnim bankama budući da se fond stavlja u funkciju regulatora finansijskog tržišta.

„Osnivanjem fonda stvara se partnerski odnos između korisnika i fonda, a angažovanje novih sredstava trebalo bi da dovede i do novih radnih mjesta, uz zadržavanje postojećih“, ocijenila je Dukić.

U toku je razmatranje Prijedloga zakona o prenosu prava svojine na kapitalu RS u preduzećima koja obavljaju komunalne djelatnosti na jedinice lokalne samouprave.


(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE