• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikerević: Čavić intervenisao u slučaju "Vitol"

Bivši premijer RS Dragan Mikerević izjavio je na suđenju u slučaju "Vitol" da je od tadašnjeg predsjednika RS Dragana Čavića dobio upozoravajuće pismo.

 Mikerević: Čavić intervenisao u slučaju "Vitol" Izvor: MONDO

Pismo se odnosilo na ugovor kompanije "Vitol" i Rafinerije nafte u Brodu.

Mikerević je rekao da je na Čavićevo upozoravajuće pismo odgovorio da bi raspisao javni tender prije potpisivanja ugovora ili bi to pitanje uputio Upravnom odboru Rafinerije.

On je na suđenju nekadašnjem ministru privrede energetike i razvoja RS Milanu Bogićeviću i bivšem direktoru Rafinerije Iliji Drpi istakao da je predstavnike "Vitola" upoznao preko Čavića, koji ga je pozvao da primi delegaciju kompanije, piše ''Glas Srpske''.

"Od Čavića sam dobio upozoravajuće pismo, jer je `osjećao da neko u Vladi RS nije za taj ugovor`. Upozoravao sam Bogićevića da ne ulazi u saradnju sa `Vitolom` prije nego se to pitanje razmotri na Vladi'', istakao je Mikerević.

On je ranije rekao medijima da Vlada, na čijem je čelu bio, nikada nije razmatrala niti je odobrila ugovor Rafinerije sa "Vitolom", te da je za njega saznao tek 40 dana poslije potpisivanja u Londonu, dok je prema dokumentaciji Vlade, Mikerević od Bogićevića tek 20. januara 2004. zatražio da mu dostavi ugovor sa "Vitolom", jer je tada saznao za njega.

Kako odgovora nije bilo, Mikerević je ponovo 3. februara iste godine pod oznakom "hitno" od Bogićevića i Drpe tražio da mu odgovore na pitanje ko je odobrio odlazak delegacije Rafinerije u London kada za to nije tražena niti data saglasnost Vlade, kao i da mu pošalju original ugovora sa "Vitolom" da bi se o njemu upoznala i Vlada RS.

"Gospodine predsjedniče, napominjem da mi je predsjednik Republike sugerisao da se treba odazvati pozivu poslovnog partnera `Vitola` da bi se riješili problemi u isporuci sirove nafte'', odgovorio mu je Drpa.

Čavić je prije ovoga pisanim putem upozorio Mikerevića da će zbog protivljenja ugovoru sa Vitolom "njega i ministra privrede i energetike smatrati lično odgovornim za sva događanja u vezi s Rafinerijom".

Mikerević je na suđenju istakao da je sporni ugovor davao više prava kompaniji "Vitol" i u njemu su dva člana za njega bila neprihvatljiva.

"Prvo je to što je jedan član ograničavao Rafineriju u izboru drugih partnera, osim `Vitola`, a drugi je predviđao da, ako ne dođe do ugovora poslovno-tehničke saradnje između Rafinerije i `Vitola`, još godinu se mora nastaviti saradnja", naveo je Mikerević.

On je u svjedočenju dodao da ugovor nije ostvaren kako je predviđeno i da smatra da je za to kriv "Vitol" jer nije isporučivao predviđene količine sirove nafte, a i isporučivao je drugačiju naftu od predviđene.

Mikerević je rekao da je Rafinerija morala imovinu dati pod hipoteku kao garanciju za isporuku nafte.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva, Drpa je kao zastupnik Rafinerije 5. decembra 2003. godine u Londonu sa ovlašćenim licem koje je zastupalo "Vitol" zaključio ugovor o uslužnoj preradi nafte, prihvatajući uslove ugovora za koje je unaprijed znao da su štetni po preduzeće.

Prema toj optužnici, Bogićević je kao tadašnji ministar svjesno prekršio zakon jer je odobrio izdavanje garancije resornog ministarstva u ime Vlade RS, ali bez saglasnosti Vlade.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE