• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Patrijarh Irinej prvi put posjetio RS

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini svetu arhijerejsku liturgiju.

 Patrijarh Irinej prvi put posjetio RS Izvor: MONDO

To je prva posjeta patrijarha Irineja Republici Srpskoj (RS).

Liturgiji je prisustvovalo više stotina vjernika, kao i premijer RS Milorad Dodik.

Prethodno je patrijarh Irinej u porti manastira dočekan uz duhovne pjesme pjevačkog društva "Srbadija" iz Bijeljine, a poslije liturgije najavljena je besjeda patrijarha.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da je posjeta patrijarha Irineja na dan Svetog Vasilija Ostroškog "velika radost za Bijeljinu, Semberiju i Eparhiju zvorničko-tuzlansku".

Izgradnja manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini počela je 1996. godine, a manastir je osveštan 2001. godine.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je  tokom posjete Republici Srpskoj, da je zadovoljan plodnim djelima Srpske, koja je uvela vjersku nastavu u škole kao obavezan predmet, i istakao da ga raduje da Srpska ima mudro rukovodstvo kojim čuva svoj entitet.

"Neka Gospod Bog svim ovim ljudima koji rukovode narodom RS da snage i ljubavi, jer nisu ni male niti lake obaveze. Rukovodstvo RS ima veliku odgovornost i samo ako budu imali Boga u sebi daće im Bog i snagu i silu i mudrost", rekao je patrijarh Irinej, blagosiljajući Dan Vojske RS, koji se danas obilježava.

Patrijarh Irinej je rekao u Bijeljini, gdje ga je dočekalo nekoliko hiljada pravoslavnih vjernika da je uvođenje vjeronauke u škole veliko djelo i da to predstavlja njegovanje djece koja su budućnost i nosioci cjelokupnog života u narodu i crkvi svojoj.

"Zato neka je hvala onima koji su to učinili, a vi roditelji dajte sve od sebe da svoju djecu naučite riječi Božijoj, najvećim istinama. Nek znaju što crkva i vjeronauka propovijeda. Činite da djeca odrastaju u vjeri, ljubavi i poštenju u čovjekoljublju, hristoljublju i rodoljublju", rekao je patrijarh Irinej, koji je na dan slave manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini, zajedno sa četiri episkopa SPC, služio svetu arhijerejsku liturgiju, a potom obavio i rezanje savskog kolača.

Poglavar SPC je naglasio da samo onaj koji je Bogoljubac može imati pravu i čistu ljubav prema svakom drugom živom biću, pa i pobijediti neprijatelja.

Patrijarh Irinej je podsjetio na riječi patrijarha Germana: "Moramo da im oprostimo, jer to od nas Bog traži", te naglasio da treba oprostiti i ne tražiti nikakvu osvetu, ali da se ne smije zaboraviti "kako ne bi ponovo isto doživjeli".

Patrijarh Irinej je izrazio veliku radost što je danas sa vaskolikim srpskim vjernicima na prostorima zemlje krvlju natopljene.

"Sva je Srbije krvlju natopljena, Kosovo je krvlju natopljeno, cijela Srbija i BiH, srpska Dalmacija, Lika i ostali krajevi krvlju drevnih i sadašnjih mučenika za ime Hristovo... sve su to mučenici i danas se oni za nas mole Bogu. Danas oni prizivaju sve nas. Nemojmo se odreći njihovog poziva i njihove blagodate sile i moći", rekao je patrijarh Irinej.

"Ako se budemo borili za njih, oni će se moliti i izboriti za nas i zato prepustimo se njima, da nas oni vode, da nas oni snaže i da vode duhovnu bitku od kojih svaka duhovna dobijena je i telesna bitka", rekao je patrijarh Irinej.

"Zato neka je blagoslovena ova zemlja krvlju natopljena, a moštima svetih kosti zabetonirana. Zato, dok smo mi sa njima, dok ih nosimo u svojim srcima, ne brinemo ni za današnjicu ni za budućnost braćo i sestre", poručio je patrijarh Irinej.

Predsjedik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nakon dočeka NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja danas u Bijeljini da je misija Srpske pravoslavne crkve u društvu nezamjenjiva, kao što je nezamjenjiva i sama RS.

"Srpski je narod preživio i pokazao da želi da živi u miru, u molitivi i u oprostu, ali ne smiju se zaboraviti zla koja su mu učinjena", rekao je Dodik.

Premijer RS je ponovio da oni koji su činili zločine u ime srpskog naroda moraju za to da odgovaraju, kako bi se odbranilo i pravo srpskog naroda da poštuje svoje žrtve i njeguje vlastite običaje i tradiciju.

"Narod u RS se vratio Crkvi, ona je snažan element naše identifikacije i SPC na pravi način tu identifikaciju širi i podržava", rekao je Dodik i zahvalio patrijarhu na izrečenim pohvalama.

On je podsjetio da je Vlada u proteklih pet godina podržala rekonstrukciju i izgradnju više od 400 vjerskih objekata u RS.


(agencije,MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE