• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen dan Vojske RS, bojkot boračkih organizacija

Pet godina Trećeg pješadijskog puka BiH i 18 godina od osnivanja Vojske RS svečano je obilježeno u srijedu u Banjaluci.

 Obilježen dan Vojske RS, bojkot boračkih organizacija Izvor: MONDO

Svečanost obilježio i bojkot boračkih organizacija i udruženja, koji su odbili da dođu u Kasarnu "Kozara" zbog zabrane isticanja obilježja Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske (VRS) nastala je u iznuđenim političkim okolnostima, kao izraz egzistencijalne nužde, da se na organizovani vojnički način zaštite ugroženi interesi srpskog naroda na teritoriji BiH, rekao je član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović.

Obraćajući se brojnim zvanicama i političkog, vojnog i javnog života i predstavnicima diplomatskog kora na centralnoj svečanosti u Banjaluci, povodom Dana VRS i 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka, Radmanović je podsjetio da je u tim okolnostima 12. maja 1992. godine formirana VRS radi zaštite i odbrane prostora na kojima je vijekovima živio srpski narod.

"Često se sa razlogom između VRS i RS stavlja znak jednakosti. Ove godine obje ove nacionalne tekovine srpskog naroda slave 18 godina stvaranja. U temelje RS ugrađeno je mnogo vojnih i civilnih žrtava, herojskog stradanja, ali i viteške borbe i nacionaolnog ponosa, zbog čega ona i jeste istinska svetinja svih Srba u BiH", naglasio je Radmanović.

On je istakao da je upravo to razlog zbog čega su svi Srbi, bez obzira kojoj političkoj partiji pripadali, osjetljivi na političke zahtjeve za ukidanje RS.

"To jedinstvo sudbine srpskog naroda i RS obavezuje nas na stalnu brigu za RS i porodice palih, ranjenih i nestalih boraca iz proteklog rata", ocijenio je Rdmanović.

Govoreći o potrebi i mogućnostima pripadnika pojedinih naroda u BiH da obilježe i odaju poštu svojim stradalim članovima na mjestima stradanja, Radmanović je istakao da je to moralni i civilizacijski čin i da ga niko ne može zabranjivati i sprečavati.

"RS nije zabranjivala da to učine pripadnici drugih naroda, tako da se to mora omogućiti i porodicama stradalih Srba na teritoriji Federacije BiH", stav je Radmanovića.

On je napomenuo da su institucije RS dale značajan i konstruktivan doprinos u procesu reformi odbrambenog i bezbjednosnog sektora u BiH.

Čestitajući pirpadnicima Dan puka i VRS, predsjednik RS Rajko Kuzmanović rekao je da Puk u svakom slučaju nastavlja najbolje tradicije VRS, njen iindentitet i sve ono što je napredno.

"Ovaj puk je puk mira, tolerancije i puk koji će da stvara još bolje veze, saradnju i ono što svi očekujemo, a to je trajni mir, prosperitet, sloboda i napredak", naglasio je Kuzmanović.

Komandant 3. pješadijskog puka brigadir Rajko Knežević rekao je da ovaj puk od zaborava čuva VRS i uzima aktivno učešće u obilježavanju datuma značajnih za RS.

"Trenutno radimo na formiranju muzeja VRS, koji ima oko 70 eksponata. Biće uređena centralna spomen soba VRS. Brojnim aktivnostima njegujemo i čuvamo od zaborava sve ono što je stečeno u proteklom ratu, a što čini identitet VRS i srpskog naroda", naveo je Knežević.

On kaže da, nažalost, mnogi saborci i kolege nisu doživjeli svjetlost današnjeg dana i radost slobode, godinu kada RS i VRS slave svoje punoljetstvo.

"Ne smijemo zaboraviti njihove porodice, a ni one sjajne borce koji su imali sreću u nesreći da prežive, a u borbi su ostavili dijelove tijela i teško oboljeli", rekao je Knežević.

Centalnoj svečanosti nisu ni ove, kao ni ranijih godina, prisustvovali predstavnici republičkih boračkih organizacija, jer nije bilo obilježja, odnosno zastave RS.

Predstavnici Boračke organizacije RS, Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Saveza logoraša RS nisu prisustvovali centralnoj svečanosti, jer tamo nisu istaknuta obilježja RS.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je Srni da je rukovodstvo ove organizacije donijelo definitivnu odluku da ne prisustvuju ovoj manifestaciji, s obzirom da Ministarstvo odbrane BiH nije dozvolilo da se na svečanosti istaknu obilježja RS.

"Odlučli smo da ne prisustvujemo takvom načinu obilježavanja Dana VRS, jer nema zastave i himne RS i to je krajnje ponižavajuće i nedopustvo za porodice poginulih boraca čiji su sinovi položili svoje živote za stvaranje VRS i RS", istakao je Mitrović.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić potvrdio je Srni da srpski logoraši, takođe, nisu prisustvovati ovoj svečanosti, jer na njoj neće biti istaknuta obilježja RS.

Predsjednik BORS-a Pantelija Ćurguz rekao je ranije novinarima da predstavnici ove organizacije takođe iz istog razloga neće prisustvovati centralnoj svečanosti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE