• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo ročište Ivaniću pred apelacionim vijećem

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH u četvrtak će početi glavni pretres u slučaju protiv Mladena Ivanića.

 Novo ročište Ivaniću pred apelacionim vijećem  Izvor: MONDO

Ivanić je prvostepenom presudom osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora za nesavjestan rad u službi.

Vijeće apelacionog odjeljenja potvrdilo je prvostepenu presudu u dijelu u kojem se odbija optužba protiv Ivanića za davanje dara i drugih oblika koristi, kao i u dijelu u kojem se on oslobađa optužbe za zločinačko udruživanje.

U vezi s osuđujućim dijelom presude za nesavjestan rad u službi, žalba Tužilaštva je odbijena kao neosnovana, dok je žalba Ivanićevog branioca uvažena i presuda Suda od 2008. godine u tom dijelu je ukinuta, te određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja.

Sud je saopštio da je početak glavnog pretresa zakazan u 9.30 časova.

Sud BiH je 24. juna 2008. godine izrekao prvostepenu presudu u predmetu ''Zoran Đerić i drugi'', kojom su Ivanić i Miro Jurišić proglašeni krivim. Za nesavjestan rad u službi Ivanić je osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, dok je Jurišić za šumsku krađu i davanja dara i drugih oblika koristi osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i novčanu kaznu od 10.000 KM.

Ivanić je proglašen krivim što je 18. jula 2001. godine, kao premijer RS, pripremio i predsjedavao sjednici Vlade RS na kojoj je odlučeno da Vlada potpiše u ime opštine Ribnik sporazum o vansudskom poravnanju sa preduzećem "Trgokomerc" iz Ribnika, čiji je vlasnik i direktor Jurišić.

Ovo poravnanje je omogućilo tom preduzeću da vanredni siječe šume u Šumskom gazdinstvu ''Ribnik''.

Ivanić snosi odgovornost za ovu odluku, jer u skladu sa Zakonom o Vladi RS, premijer nadzire postupke Vlade i ministarstava. On nije imao nikakvog zakonskog niti drugog osnova da predloži i izvrši pripreme da se o ovom pitanju odlučuje na sjednici Vlade RS kojom je predsjedavao, budući da ni Vlada niti opština Ribnik nisu dugovali novac "Trgokomercu", navodi se u presudi.

U presudi je navedeno da je Šumskom gazdinstvu ''Ribnik'' i opštini Ribnik od 1. septembra 2001. do 1. novembra 2002. godine nanesena šteta od 178.816 KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE