• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HEP od BiH krade 70 miliona maraka godišnje

Korištenjem vode iz akumulacije Buško jezero kod Livna, Hrvatska Elektroprivreda (HEP) proizvede ogromne količine električne energije.

 HEP od BiH krade 70 miliona maraka godišnje  Izvor: MONDO

To joj omogućuje nezakonito ostvarenje čiste dobiti od minimalno 70 miliona maraka godišnje, izjavio je zastupnik HSS - NHI u Parlamentu FBiH Ante Čolak.

Prema njegovim riječima, HEP za korištenje najveće vještačke hidroakumulacije u Evropi opštinama Livno i Tomislavgrad plaća mizernu naknadu koja za obe opštine iznosi oko dva miliona maraka godišnje, a Hrvatska, kako je rekao, sve eventualne gubitke u nedavno aktuelizovanoj "strujnoj aferi" nadoknađuje na Buškom jezeru.

Govoreći o akumulaciji Buško jezero čiji status nikada nije riješen jer ne postoji međudržavni ugovor o imovinsko-pravnim odnosima između BiH i Hrvatske, Čolak, koji je i zastupnik u Skupštini Livanjskog kantona rekao je novinarima u Livnu da ni HEP nikada nije imao bilo kakav ugovor sa BiH, nego samo sa opštinama Livno i Tomislavgrad koje najviše ispaštaju.

Čolak je upozorio da je ovo primjer kako BiH loše gospodari svojim prirodnim resursima, jer država od Buškog jezera nema nikakve koristi. On je podsjetio da je vlast nekadašnje "Hrvatske Republike Herceg-Bosne" omogućila Hrvatskoj ovakvu situaciju, na što državne i entitetske vlasti nisu nikada reagovale.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE