• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić koristi firme da lobira u Americi

Dok optužuje Vladu RS za "neustavne" lobističke aktivnosti po svijetu, Haris Silajdžić i njegovi savjetnici lobiraju za svoju politiku u vrhu američke vlasti.

 Silajdžić koristi firme da lobira u Americi  Izvor: MONDO

Prema pisanju "Euroblica", Silajdžić to radi posredstvom sarajevske firme "Mims".

Prema dokumentu koji posjeduje "Euroblic" ova firma koja posluje u okviru grupacije "Mims grup" početkom prošle godine legalno je angažovala američku lobističku kuću "Alston i Bird LLP" za lobiranje u cilju promocije njenih proizvoda na američkom tržištu.

Prema ugovoru, Amerikanci mjesečno dobijaju 20.000 dolara, plus troškove do 2.000 dolara, pa su za tri mjeseca posla dobili 60.000 dolara.

Prvobitno je dogovoreno da ugovor traje od 1. maja do 21. oktobra 2009. godine, ali prema informacijama "Euroblica" ugovor i dalje važi.

Međutim, u prepiskama između Vašingtona i Sarajeva navodi se da su američki lobisti, osim pomenutih ekonomskih aktivnosti, spremni da rade i "specijalne zadatke, ako se dogovore".

Izgleda da je upravo ova spremnost, navodi se u "Euroblicu", poslužila za kasnije političko lobiranje, što potvrđuje izvještaj koji lobisti šalju posebnoj jedinici za strane agente pri američkom Ministarstvu pravde.

U tom izvještaju američka kompanija jasno potvrđuje da preduzima konkretne političke aktivnosti u ime Silajdžićevog kabineta.

Sve aktivnosti idu preko bivšeg i veoma uticajnog senatora Boba Dola, koji je sada saradnik firme "Alston i Bird LLP".

Dol je u oktobru prošle godine pisao američkom potredsjedniku DŽozefu Bajdenu, tražeći da se angažuje na značajnijim promjenama Ustava BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE