• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić premješten u drugi zatvor

Haški osuđenik Radoslav Krstić premješten iz britanskog zatvora Vejkfild. Hag demantuje da je tražio premještanje Krstića.

 Krstić premješten u drugi zatvor Izvor: MONDO

Haški osuđenik Radoslav Krstić premješten je iz britanskog zatvora Vejkfild, u kome je prošle sedmice napadnut i povrijeđen.

Betini izvori nisu mogli da preciziraju gdje je premešten Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršenju genocida u Srebrenici.

Jedan od sagovornika naveo je da je premješten u drugi zatvor u Britaniji.

U Haškom tribunalu danas nisu mogli da komentarišu te navode.

Haški tribunal demantovao je danas da je predsjednik ovog suda Patrik Robinson naložio da general Radislav Krstić bude vraćen u pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu ili da bude prebačen u neku drugu državu.

"Predsjednik Tribunala bio je u kontaktu sa britanskim zvaničnicima, sa Krstićevim advokatom i sa Vladom Srbije", izjavila je portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić.

Ona je dodala da su "zatvorski uslovi za osobe osuđene u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u skladu sa zakonodavstvima država u koje su oni upućeni na odsluženje kazni, a pod nadzorom Tribunala".

"Predsjednik je zahtijevao da Velika Britanija dostavi Tribunalu izvještaj o incidentu sa Krstićem i koji se koraci preduzimaju u vezi s tim", potvrdila je Nerma Jelačić.

Neki beogradski mediji su javili da je Robinson zatražio od britanskih vlasti premještanje generala Krstića u zatvor druge zemlje. Prema istom izvoru, on je obavijestio nadležne u Beogradu da je od Velike Britanije zatražio informaciju o slučaju generala Krstića, preduzimanju mjera tim povodom, kao i njegovo premještanje u zatvor neke druge zemlje, uključujući i Ševeningen.

Direktor Kancelarije Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je danas Srni da je Robinson zatražio od britanskih vlasti informaciju o napadu na generala Krstića, koji je brutalno pretučen u britanskom zatvoru "Vejkfild".

General Vojske Republike Srpske Radislav Krstić (62) brutalno je pretučen u svojoj zatvorskoj ćeliji u petak.

Njega su napala trojica zatvorenika - muslimana nanijevši mu teške povrede i posjekotine po licu i vratu.

Krstić, koji u britanskom zatvoru Vejkfild, u Zapadnom Jorkširu, služi zatvorsku kaznu na koju ga je osudio Haški sud, je poslije ljekarske pomoći u civilnoj bolnici vraćen u zatvorski stacionar, gdje je u potpunosti izolovan.

Krstićeva odbrane saopštila je tim povodom da to nije bio prvi incident i pokušaj napada na Krstića od njegovog premještanja u zatvor Vejkfild, o čemu je on u više narata obavještavao Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Kristić je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja u izvršavanju genocida u Srebrenici.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE