• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarska pomaže evropski put BiH

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik sastao se u Banjaluci sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim

 Bugarska pomaže evropski put BiH Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je Bugarska dala nesumnjiv doprinos stabilizaciji prilika u BiH, da danas ima važnu ulogu u EU, kako bi dodatno i sa više razumijevanja pomogla na evropskom putu BiH.

Dodik je, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Bugarske Nikolajem Mladenovim, rekao da ga raduje što vidi da Bugarska podržava put BiH ka evroatlantskim integracijama, prije svega viznoj liberalizaciji.

"Naše zadovoljstvo je u činjenici da je Bugarska u svom angažmanu po pitanjima u vezi sa BiH bila neutralna i uvijek smo razumjeli njenu želju da pomogne svima u BiH. Bilateralni odnosi su u uzlaznoj putanji, a postoji potreba za daljim jačanjem ekonomskih odnosa i to želimo da činimo, ali i u drugim sektorima, obrazovnom, kulturnom", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ocijenio da iskustvo Bugarske na putu ka EU sigurno može da koristi, da bi BiH lakše prošla probleme i teška pitanja i da ne bi pravila greške.

Dodik je rekao da je BiH pokazala da može da razvija vlastiti kapacitet za rješavanje pitanja za evropske integracije, ali da je u budućnosti vidi bez OHR-a, protektorata u kojem trenutno živi, sa pojačanim unutrašnjim dijalogom.

"Evropske integracije su dio naših prioriteta, a ono što RS hoće jeste da zauzme svoje mjesto u ustavnom kapacitetu u evropskim integracijama i to nije protiv BiH već na fonu jačanja njenih ukupnih kapaciteta. Uvjeren sam da postoji unutrašnja potreba za dijalogom, da će biti manje spoljnog intervencionizma i da će sva rješenja biti naša vlastita. To je i suština samih evropskih procesa. Ukoliko izostane unutrašnji dijalog, to će biti na štetu svih", ocijenio je Dodik.

Dodik kaže da RS u budućnosti vidi ekonomski stabilnijom i institucionalno jačom, da može da ponese odgovornost za budućnost.

Na pitanje da li postoji prijetnja po teritorijalni integritet BiH, Dodik je rekao da ne vidi razloga za stalno iskazivanje vjere u teritorijalni integritet, jer on nije ni ugrožen.

"Dejtonska organizacija BiH i njen međunarodni kapacitet, što se tiče RS, nije sporan i to nećemo sporiti ni u budućnosti. Ali ovdje je bilo mnogo pitanja za buduće ustavno uređenje BiH, a to je značilo i hipotetičke mogućnosti i pitanja, koje su nekada tražile i hipotetičke odgovore, koji kasnije postane stvarni odgovor", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako neko dovodio u pitanje dejtonsku strukturu BiH, onda dovodi u pitanje i BiH.

"Nismo spremni da se odreknemo naših prava i autonomije, dobijenih Dejtonskim sporazumom i to smo spremni da branimo u okviru naših legalnih mogućnosti dobijenih Ustavom. Naš primarni cilj je zaštiti položaj RS u bilo kom budućem rješenju. Nismo iluzionisti i avanturisti i savršeno dobro znamo šta je realno, ali želimo da to realno bude ostvareno kroz poštivanje Ustava i Dejtonskog sporazuma", naglasio je Dodik.

Bugarski ministar Mladenov je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da, nakon posjete Sarajevu, i sa druge tačke gledišta čuje kakva je situacija u BiH, te dodao da je jedan od razloga što je došao je da se uvjeri da evroatlantske integracije imaju podršku svih u BiH.

"Bugarska je ubijeđena da je budućnost zapadnog Balkana u Evropi. Spremni smo da radimo sa svim našim susjedima kako bi se ukinule prepreke za regionalni razvoj, jer Evropi trebaju snažni regioni. Zbog toga ćemo pažljivo pogledati stav Evropske komisije u vezi vizne liberalizacije. Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme tu odluku podržati", poručio je Mladenov.

Mladenov je dodao da oni koji su već u EU i oni koji tamo žele da budu, treba da imaju dovoljno snage da rade zajedno da bi prevazišli prepreke i realizovali tu perspektivu.

On je naveo da Bugarska i BiH imaju još puno toga da urade, te da je najbitnije da i pozitivno i negativno iskustvo koje ima podijeli sa RS i FBiH i čitavom zemljom.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE