• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moguća kandidatura i uz sukob interesa

Osobe kojima je CIK BiH izrekla mjeru zabrane kandidovanja ipak će moći da se kandiduju na predstojećim izborima

 Moguća kandidatura i uz sukob interesa          Izvor: MONDO

Osobe kojima je Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla mjeru zabrane kandidovanja ipak će moći da se kandiduju na predstojećim izborima u oktobru ako odluka nije pravosnažna jer se o njoj nije izjasnio Sud BiH.

Portparol CIK-a Maksida Pirić potvrdila je za "Nezavisne novine" da trenutno ima 11 nepravosnažnih odluka o zabrani kandidovanja zbog sukoba interesa.

Ona je objasnila da samo kandidovanje ne znači da će ta osoba dobiti mandat uprkos osvojenim glasovima ako u međuvremenu Sud potvrdi odluku CIK-a o nespojivosti funkcija.

"CIK BiH ima ažurirane spiskove sa imenima lica kojima je izrečena zabrana kandidovanja zbog sukoba interesa. Oni kojima odluka nije pravosnažna imaju pravo da se kandiduju i biće na glasačkim listićima. Ukoliko u međuvremenu odluka bude pravosnažna, mandat neće dobiti ta osoba, već sljedeća po broju osvojenih glasova", navela je Pirićeva.

Kandidovanje na izborima, uprkos mjeri izrečenoj zbog sukoba interesa, tako je sopstveni rizik kandidata kojem mandat može biti oduzet i ako bude izabran.

"Može se desiti i da se mandat dobije ali ako nakon toga odluka bude pravosnažna CIK će oduzeti mandat izabranim zvaničnicima u zakonodavnoj vlasti, ali mi nemamo zakonsku mogućnost da mandat oduzimamo imenovanim zvaničnicima u izvršnoj vlasti", objasnila je Pirićeva.

CIK BiH od početka primjene Zakona o sukobu interesa donio je 85 pravosnažnih odluka o zabrani kandidovanja, ali ima slučajeva gdje se samo izriču novčane sankcije.  

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE