• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ristović: Srbi oduvijek bili antifašisti

Srpski narod oduvijek bio slobodarski, antifašističkog opredijeljenja i u tim borbama najviše stradao za svijetle ciljeve mira i slobode.

 Ristović: Srbi oduvijek bili antifašisti Izvor: MONDO

Ovo je u četvrtak rekao ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Rade Ristović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske RS.

"Nećemo dozvoliti nekim političkim subjektima u BiH da svojim zlonamjernim podmetanjima okaljaju ime srpskog borca i srpskog vojnika. Već duže vrijeme se potpuno neargumentovano pokušava podmetnuti Srbima etiketa negativaca i krivih za sve što se dešavalo u protekom sukobu na ovim prostorima, što ne smijemo i nećemo dozvoliti", istakao je Ristović.

On je poručio da je došlo vrijeme da se pokaže i dokaže istina o proteklom ratu.

"Zastrašivanje, poziv na novi linč preživjelih, te prijetnje članovima porodica poginulih u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzlanskoj koloni, najava mogućih terorističkih napada i ko zna kakvi smišljeni psihološki pritisci kojima smo ovih dana orkestrirano izloženi od pojedinaca, ali i institucija Federacije BiH, zabrinjavaju svakog normalnog i odgovornog čovjeka", rekao je Ristović.

Prema njegovim riječima, zabrinjavajuća je činjenica da na sva ta bjesomučna obrušavanja na najavu mirnog okupljanja sa simbolom mira i prosperiteta u multietničkoj državi međunarodna zajednica ćuti.

"Nas brine ovakav odnos upravo tih zagovarača zajedničkog života u ovom, nažalost, po svemu podijeljenom društvu, jer šta pomisliti kada se ovako dočekuje skup najavljen bez ijedne izgovorene riječi", dodao je Ristović.

On smatra da je to strah od istine i saznanja istine o počinjenim zločinima i bježanje od odgovornosti i pravde, te da je to jedini razlog zbog kojeg srpski narod nije dobrodošao na prostore izvan RS.

"Naša istina tek dolazi. Stoga se mi ne bojimo niti da idemo u Sarajevo, niti da sutra idemo u Tuzlu, jer će sada svijet imati priliku da vidi i dozna za naše stradanje u proteklom otadžbinskom ratu", poručio je Ristović.

On je naglasio da su pripadnici Vojske RS herojskim otporom koji su pružili neprijatelju u otadžbinskom ratu obezbijedili čvrste temelje RS.

"Na nama je danas sveta dužnost da čuvamo i očuvamo Republiku Srpsku. To je naš zavjet koji ćemo ispuniti", istakao je Ristović.

Predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz rekao je da je RS stvorila Vojska RS, koju je, kao i uvijek, od Kosova do danas, činio narod.

"Vojska RS formirana je da se nad srpskim narodom ne bi ponovilo zlo iz Drugog svjetskog rata. Bez Vojske RS i njenih boraca danas ne bi bilo ni RS, oni su je svojim žrtvama odbranili", poručio je Ćurguz.

Na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini RS, predstavnici Vlade RS, boračkih organizacija i mnoge druge ugledne ličnosti.  

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE