• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnautova izjava njegov lični stav

Najnovija izjava Damira Arnauta u kojoj oštro kritikuje britansku spoljnu politiku predstavlja njegov lični stav, tvrde u kabinetu Radmanovića.

 Arnautova izjava njegov lični stav Izvor: MONDO

"Ta izjava ni na koji način ne može odražavati zvaničnu spoljnu politiku BiH koju kreira i vodi Predsjedništvo BiH", rekao je Đorđe Latinović, savjetnik srpskog člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

Arnaut je, kao član pravnog tima za odbranu optuženog za ratne zločine Ejupa Ganića pred sudom u Londonu, oštro kritikovao britansku spoljnu politiku i ocijenio da BiH ne bi ni postojala da je 1992. godine Velika Britanija odlučivala na međunarodnoj sceni.

U Radmanovićevom Kabinetu kažu da Arnautova izjava predstavlja pokušaj da se situacija u slučaju "Ganić" prebaci s pravnog terena na politički, te da svako ima pravo na svoje mišljenje, ali da ono ne može biti generalni stav BiH, piše "Fokus".

Latinović nije mogao da kaže da li će Predsjedništvo BiH na jednoj od narednih sjednica razmatrati Arnautove izjave, jer to prije svega zavisi od dogovora i procjene članova Predsjedništva BiH da li Arnautove izjave štete BiH, njenoj spoljnoj politici i odnosu prema Velikoj Britaniji.

 Zamjenik ministra spoljnih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je da se Ministarstvo inostranih poslova BiH, sigurno, neće baviti najnovijim diplomatskim ispadom zvanično imenovanog ambasadora BiH u Australiji Damira Arnauta, jer je "dotični" savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Harisa Silajdžića kome je potčinjen i šef diplomatije BiH Sven Alkalaj.
Trišić-Babić smatra da ova Arnautova izjava mnogo naštetila BiH i njenim građanima, ali da, nažalost, građani takve izjave i dalje nagrađuju i dok se nešto ne promijeni "arnauta" će biti i u budućnosti.
Ona je rekla da je Alkalaj "tek mali šraf u Silajdžićevom okruženju, te da zbog toga ne smije ni pomisliti da novopečenog diplomatu Arnauta poduči osnovama diplomatskog ponašanja".

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković pripremio je pismo u kome će predsjedavajuće oba doma australijskog parlamenta obavijestiti o ponašanju Damira Arnauta i upozoriti ih na njegove izjave koje će sigurno biti preneseno kako u Velikoj Britaniji, tako i u Australiji.
"Neprimjereno je Arnautovo ponašanje, pogotovo iz pozicije u kojoj je trenutno imenovani ambasador koji je primio agreman u Australiji. NJegovi pristupi, novinski članci, izjave, ovdje u BiH, ali i izvan nje, pogotovo mislim na Veliku Britaniju, predstavljaju kršenje normi diplomatije, ali i međunarodnog prava i običaja", rekao je Živković.

On je dodao da, s političkog stanovišta, to predstavlja samo provođenje privatne diplomatije Harisa Silajdžića i još jedno pogrešno kadrovsko rješenje BiH, pogotovo na jedno tako važno mjesto ambasadora u Australiji.

Profesor na Banjalučkom univerzitetu Miodrag Živanović uvjeren je da su posljednje izjave i politički pozivi Arnauta samo jedan u nizu primjera kojima se BiH predstavlja svijetu "kroz palanački mentalitet". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE