• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema pomilovanja za Daria Kordića

Predsjednik Haškog tribunala Patrik Robinson odbio molbu za pomilovanje Daria Kordića, osuđenog na 25 godina zatvora zbog zločina.

 Nema pomilovanja za Daria Kordića Izvor: MONDO

Austrijske vlasti obavijestile su Tribunal da, prema njihovom zakonodavstvu, Kordić stiče uslov da bude pušten na slobodu 6. aprila ove godine, budući da je odslužio polovinu zatvorske kazne.

Kordić je od 1991. do 1995. godine bio predsjednik HDZ-a BiH. Suđeno mu je zajedno sa nekadašnjim komandantom Viteške brigade Hrvatskog vijeća odbrane Mariom Čerkezom zbog etničkog čišćenja muslimana u Lašvanskoj dolini. Čerkez je bio osuđen na šest godina zatvora, a kaznu je odslužio u decembru 2004. godine.

Dario Kordić prebačen je na izdržavanje kazne u Austriju u junu 2006. godine, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od dobrovoljne predaje u oktobru 1997. godine.

U odluci predsjednik tribunala napominje da se u većini država, u kojima haški osuđenici služe kazne, pravo na prijevremeno oslobađanje stiče nakon odsluženja dvije trećine kazne. U Kordićevom slučaju, taj uslov će biti ispunjen 6. juna 2014. godine, navodi se u odluci.

Prilikom donošenja odluke, u obzir je uzeta i težina zločina za koje je Kordić osuđen, a među njima je masovno ubistvo civila u Ahmićima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE