• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Može zakon o popisu, ali u interesima RS!

Dodik izjavio da će iz procedure u skupštini RS biti povučen Prijedlog o popisu stanovništva, ako u BiH ne bude usvojen zakon u interesima RS.

 Dodik: Može zakon o popisu, ali u interesima RS! Izvor: MONDO

"To su elementi koji podrazumijevaju da je RS statistička jedinica, kao i oni koji se odnose na nacionalno, vjersko i jezičko izjašnjavanje. Uz ova četiri elementa mi ćemo taj zakon prihvatiti, jer bi odražavao naš interes. Ukoliko ne bude donesen na nivou BiH, mi ćemo ga usvojiti u RS", precizirao je Dodik

Dodik kaže da je RS podržala zakon o popisu u BiH usaglašen sa Evropskom komisijom, koji predviđa elemente koje traži Evrostat, ali su ga odbili Bošnjaci koji se zalažu da se popiše i dijaspora, što je, kako je naglasio, protivno evropskim standardima.

 "Ovaj zakon je zbog toga u ćorsokaku", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.
 On je ponovio da će RS organizovati vlastiti popis, ukoliko ne bude održan na nivou BiH, podsjetivši da je Narodna skupština RS juče trebala raspravljati o prijedlogu ovog zakona.

"Imajući u vidu činjenicu da BiH treba da ima integralan popis, u kojem će RS biti jedna statistička jedinica sa svim podacima koji su nam potrebni i koje ćemo koristiti, ne samo za nas, već i evropske strukture u budućnosti za projekte, spremni smo da obezbijedimo još neko vrijeme da pokušamo doći do tog zakona na nivou BiH. Ukoliko do toga ne dođe, RS će usvojiti zakon do kraja ovog zasjedanja Narodne skupštine RS", rekao je Dodik.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je 12. maja raspravu o Izvještaju o radu Privremene komisije za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Predsjedavajući Komisije Branko Dokić, obrazlažući izvještaj, istakao je da Komisija nije uspjela postići kompromis o tome šta sve treba da bude popisano, kao i o pitanju mjesta gdje će se prikupljati podaci popisa.

Savjet ministara BiH usvojio je u avgustu prošle godine Zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine, ali on još nije usvojen u parlamentu BiH. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE