• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za razvoj energetike 11,5 milijardi KM

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine.

 Za razvoj energetike 11,5 milijardi KM Izvor: MONDO

Vrijednost investicija u energetski sektor Srpske procijenjena je na oko 11,5 milijadri KM u današnjim cijenama.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik rekao je na konferenciji za novinare da strategija veoma podržava činjenicu da "Elektroprivredu RS" ne treba prihvatizovati, odnosno bar ne njene primarne kapacitete i distribuciju.

On je najavio da će do kraja godine biti formirano posebno ministarstvo energetike, zbog zahtjevnosti realizacije ove strategije, da bi logistički i na druge načine, pokrilo ovaj sektor.

Navodeći da je ovo prva strategija u oblasti energetike, Dodik je istakao da Vlada RS energetiku smatra jednim od najvažnijih razvojnih potencijala,

"Strategija je, osim prezentacije postojećeg stanja, dala određene ciljeve, mehanizme za njihovu realizaciju, utvrdila oddređena programska, politička i druga opredjeljelja ove oblasti, a jedno od najvažnijih je da do 2030. godine strategija snažno podržava činjenicu da „Elektroprivredu RS“ ne treba prihvatizovati, bar primarne kapacitete i distribuciju", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je bitno da se veoma oprezno uključi mogućnost izgradnje novih objekata, prije svega, određenog privatnog i javnog kapitala sa ovih prostora.

"Jedna od najvažnijih stvari koja se pominje, jeste i energetska stabilnost, budućnost i bezbjednost, koje su od strateškog interesa za svako društvo, a energetska efikasnost je nešto što moramo da razvijemo kroz institucije, kao i mentalitet ljudi koji moramo da izgradimo edukacijom i drugim načinima“, napomenuo je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Slobodan Puhalac napomenuo je da je energetika najveća razvojna privredna šansa RS, ali i dokaz njenog suvereniteta.

"Dobili smo dokument koji u svemu potvrđuje i političku i drugu poziciju RS, ali poštuje sve važeće i bitne norme za razvoj energetike, i poštivanje evropskih i svjetskih uzusa u vezi sa ovom problematikom", rekao je Puhalac i dodao da je dobijen dokument koji omogućava zadržavanje dijela enertetske samostalnosti i da se neiskorišteni resuri ustupaju po validnim procedurama.

Direktor Energetskog instituta "Hrvoje Požar" iz Zagreba Goran Granić, koji je nosilac projekta, rekao je da je u RS moguće povećati društveni bruto proizvod za četiri puta, a da potrošnja energije poraste za samo dva puta.

"To je, možda, najsnažnija poruka cijele ove strategija koja je okrenuta prema dobrom gospodarenju energijom, korišćenju resursa, podizanjem institucionalne organizovanosti, znanja, određivanjem pravih prioriteta i iskorištavanjem šanse da energetika ima potencijal da bude i generator razvoja i ostlaih privrednih grana“, naveo je Granić, dodavši da je to veliki izazov i da nije tako jednostavno postići, al ida je šansa za budućnost.

Prema njegovim riječima, ključna podloga strategije jeste njeno integrisanje u zakonodavstvo koje treba da se harmonizuje sa onim u Evropskoj uniji i da je važno da se prema stranim investitorima ide partnerski.

Granić je pojasnio da strategija predviđa poboljšanje toplotne izolacije na 137 000 postojećih stambenih objekata ili 12,25 miliona metara kvadratnih, kao i pooštrene standarde toplotne izolacije za nove objekte.

Granić je kazao da je više razloga zbog neracionalnog trošenja energije, među kojim i naslijeđe, ali da je presudna stvar uopšte, nekompetencije u energetskom sektoru.

U strategiji se navodi plan priključenja 20 odsto domaćinstava na sistem prirodnog gasa, izgradnja hidroeletrana na Drini i završavanje projekta "Gornji horizonti", revitalizacija termoelektrana i izgradnja gasnih kogeneracija u Banjaluci.

Predviđeno je i zadržavanje vlastištva na "Elektroprivredom RS" i kontrolisano uvođenje privatnog kapitala, zakonsko uređenje sektora toplifikacije i biogoriva, stabilizacija emisije ugljen-dioksida na nivou od 10,5 miliona tona godišnje, izgradnja institucija RS u energetskom sektoru, razvoj energetske statistike kao i drugi strateški ciljevi.

Nacrt strategije biće predmet javne rasprave u narednih 30 dana, nakon čega će ponovo biti predmet rasprave Vlade RS i upućena u Narodnu skupštinu na usvajanje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE