• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rijeke Balkana posljednje stanište ugroženih riba

Autor mondo.ba

Centar za životnu sredinu je povodom Međunarodnog dana migratornih vrsta riba, koji se obilježava 21. aprila, organizovao prezentaciju studije "Ugrožene vrste riba Balkana - distribucija i prijetnje zbog razvoja hidroenergije".

 Rijeke Balkana posljednje stanište ugroženih riba Izvor: Siniša Stanić/MONDO
Ilustracija
Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Podaci ove studije govore da 113 ugroženih vrsta riba živi u rijekama između Slovenije i Grčke i da je njihova brojnost ovdje veća nego bilo gdje u Evropi.

Prof. dr Predrag Simonović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu naveo je da su hidroelektrane nepopravljiva šteta za rijeke i živi svijet u njima.

"Naše rijeke su jedna od 25 globalnih žarišta biodiverziteta, sa dosta očuvanih staništa i visokom stopom endemizma. To moramo očuvati. Uostalom, ko ima pravo i pod kojim uslovima da koristi naše prirodne resurse", rekao je prisutnima Simonović.

Stručnjak za ribe prof. dr Steven Weiss sa Univerziteta u Grazu i koautori iz regije su sagledali posljedice koje bi na ribe imale hidroelektrane, kojih je na Balkanu planirano 2800. Istraživanje je pokazalo zabrinjavajuće rezultate - 11 vrsta riba će globalno izumrijeti, a 38 će biti dovedeno do granice izumiranja.

"Razvoj hidroenergije ugrožava 10 posto svih vrsta riječne ribe u Evropi. Dakle, hidroenergija predstavlja najveću prijetnju našoj kontinentnoj ribljoj fauni", istakao je prof. dr Steven Weiss.

Najveće riblje bogatstvo imaju tri rijeke na Balkanu - Neretva, Drina i Morača. Ove rijeke predstavljaju stanište za više od 50 vrsta Crvene liste ugroženih vrsta, što govori da su ovo jedne od najznačajnijih i najbogatijih rijeka u Evropi.

Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu kaže da je ova studija pokazala bogatstvo rijeka Balkana i posljedice koje će izgradnja hidroenergetskih objekata imati na njih.

"Od čitavog Balkana, Bosna i Hercegovina se ističe kao država sa najvećim brojem očuvanih rijeka i ribljih populacija. Drina i Neretva su naše najvrijednije velike rijeke, a na obje su planirane desetine hidroelektrana", kaže Ivanić.

Ova studija je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope (http://www.balkanrivers.net) koju provode "EuroNatur" i "RiverWatch" u saradnji sa lokalnim partnerima u zemljama Balkana. Studija predstavlja prvu sveobuhvatnu procjenu ugroženih i zaštićenih vrsta riba, kao i posljedice hidroenergetskog buma na cijelom Balkanu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE