• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presedan zbog Gregorijana

Odbor američkog Kongresa usvojio izmjene Zakona o imunitetu, kojim proširuju imunitet za američke državljane u OHR-u u BiH.

 Presedan zbog Gregorijana Izvor: MONDO

"Imunitet se proširuje zbog prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana, izjavio je politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

"Razumljivo je da američke diplomate i službenici imaju imunitet pred sudovima stranih zemalja, ali nije dozvoljeno da imunitet imaju pred američkim sudovima, jer se tako ukazuje nepoverenje američkom pravosuđu", istakao je Kesić za "Glas Srpske".

Izmjena Zakona o imunitetu, istakao je Kesić, predstavlja ozbiljan prekršaj američkog Ustava, jednog od najjačih garancija, temelja za sve ostalo.

"Kroz Ustav svi ljudi dobijaju garancije da su jednaki pred zakonom, a kada se ovakav zakon donosi, stvara kategoriju drugih građana, a to će biti oni koji neće imati niti malo odgovornosti za svoje ponašanje pred sudom", objasnio je Kesić. On je ocijenio da to ruši imidž Amerike u svijetu i stvara negativnu percepciju ne samo na prostoru Balkana, nego i mnogo šire.

Kesić kaže da je na saslušavanju, koje je organizovano u Odboru za spoljnu politiku povodom izmjena zakona, vrlo jasno rečeno da izmjene potencira Stejt department i da je sve urađeno na njihov zahtjev.

"Bilo je komentara u Kongresu da nije razumljivo zašto se to `gura` tako brzo, ali razlog je skori odlazak /zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija/ Gregorijana iz BiH, a izmenama Zakona o imunitetu oni žele da čim ode, odmah bude i zaštićen", naglasio je Kesić.
 On je dodao da će na taj način biti zaštićen imunitet Gregorijana, kao i drugih činovnika u misiji u BiH i na Kosovu, i po povratku u SAD.

 Vlada Republike Srpske najavila je ranije da će podnijeti tužbu protiv Gregorijana pred američkim sudovima, a isto je najavio i vlasnik lista "Dnevni avaz" Fahrudin Radončić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE