• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS: Hitno odbaciti Istanbulsku deklaraciju

Glavni odbor Srpske demokratske stranke pozvao je Narodnu skupštinu RS da hitno odbaci Istanbulsku deklaraciju.

 SDS: Hitno odbaciti Istanbulsku deklaraciju Izvor: MONDO

SDS je tražio da Narodna skupština odbaci Istanbulsku deklaraciju koju su potpisali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Turske Abdulah Gul, i da raspiše referendum na kojem bi se građani RS, istovremeno sa opštim izborima, izjasnili da li su za pristupanje NATO-u.

U zaključcima sa današnje sjednice GO SDS-a u Loparama navodi se da predstavnici RS u institucijama BiH, a posebno srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, nisu iskoristili svoja ustavna ovlašćenja da spriječe antiustavno djelovanje Silajdžića i stave van snage Istanbulsku deklaraciju.

"Istanbulska deklaracija ne uvažava ustavno-pravni sistem u BiH, prema kojem je spoljna politika u nadležnosti tročlanog Predsjedništva BiH", navodi se u saopštenju SDS-a i dodaje da insistiranje na ubrzanim reformama unutar BiH radi njenog bržeg puta ka NATO-u, predstavlja najgrublju derogaciju volje građana RS.

Iz ove stranke navode da će, prema novom Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama, pokrenuti aktivnosti na prikupljanju potrebnog broja potpisa za održavanje referenduma.

Glavni odbor SDS-a zadužio je svoje poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH da što prije upute u parlamentarnu proceduru zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi bilo obezbijeđeno da izbor domaćih sudija bude depolitizovan, njihov mandat ograničen i da strane sudije napuste ovu najvišu pravosudnu instancu u BiH.

U zaključcima GO SDS naglašava se neophodnost sveobuhvatne reforme pravosuđa RS i BiH, koje je, kako kažu u potpunosti urušeno i postalo glavni izvor nestabilnosti i ističe potreba da se hitno sprovede lustracija.

SDS apeluje na partije vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS da podrže Zakon o izmjeni Zakona o državljanstvu RS i Zakon o dopuni Zakona o administrativnim taksama i naknadama RS koji je predložila ova stranka, a koji nisu uvršteni u dnevni red posljednje sjednice Narodne skupštine RS.

GO SDS smatra da institucije RS ne vode brigu o hiljadama Srba koji danas žive na području Distrikta Brčko, a koji su protjerani tokom rata sa područja današnje FBiH i koji žele da izvrše promjenu entitetskog državljanstva i steknu državljanstvo RS.

GO SDS osudio je "kampanju i napade koje SNSD i njen lider Milorad Dodik vode protiv građana, opozicije i njenih kandidata".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE