• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani BiH će uskoro mijenjati i lične karte

Nakon novih pasoša, bh. građani će uskoro morati mijenjati i sadašnje lične karte koje važe do 2013. godine.

 Građani BiH će uskoro mijenjati i lične karte Izvor: MONDO

Tada će početi izdavanje novih ličnih karata koje će po uzoru na biometrijske pasoše sadržavati čip i digitalni zapis.

Ovo su potvrdili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), uz pojašnjenje da se radi o projektu uvođenja "e-servisa", koji će omogućiti građanima da im javni servisi budu dostupni elektronskim putem, a u skladu s evropskim regulativama,prenosi Blin portal.

To znači da će uvođenjem ovog servisa građanima biti omogućeno da putem interneta imaju pristup ličnim dokumentima, kao što su pasoši i vozačke dozvole, registracija vozila, uvjerenja o kretanju, promjeni prebivališta i adrese.

Siniša Macan, direktor Agencije, kazao je da su ključne institucije koje trebaju omogućiti građanima efikasniji servis entitetski i kantonalni organi, koji moraju imati pripremljene i dostupne servise za građane.

" IDDEEA će stvoriti tehničku podršku za promjenu prebivališta putem interneta i ona će biti dostupna svim MUP-ovima. Međutim, samo MUP-ovi koji imaju tehničke kapacitete ovu podršku će moći proslijediti građanima. Kao temelj za uspostavu efikasnih elektronskih servisa može poslužiti lična karta sa mogućnošću digitalnog potpisivanja čije je uvođenje u planu", rekao je Macan.

Prema njegovim riječima, MUP-ovi se moraju prilagoditi novom načinu rada i otvoriti nove kanale komunikacije, kako bi se građani mogli obraćati njihovim web-stranicama za uslugu.

Takođe, građane će obradovati i činjenica da će im "e-servis" omogućiti pristup servisima kao što su porezi, tržište rada, doprinosi za socijalne kategorije građana, izdavanje građevinskih dozvola, prijave incidenata, certifikati, kao što su rodni i vjenčani list, visoko školstvo, servisi iz oblasti zdravstva, javne biblioteke...

Iz IDDEEA-e su rekli da je do juče podnesen 166.501 zahtjev, a da su odštampana 149.462 biometrijska pasoša.

" Zakonski rok za izdavanje putne isprave iznosi 30 dana, a u praksi je ona spremna za izdavanje nakon 20 dana. Postoji mogućnost i da se pasoš dobije za 48 sati od trenutka podnošenja zahtjeva, kada podnosilac to zatraži od nadležnog MUP-a i cijena tada iznosi 200 KM" kaže Amila Opardija, portparol Agencije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE