• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Republici Srpskoj prijeti tornado?

Republika Srpska više nije daleko od tornada i pijavica koji u trenutku odnose krovove kuća, čupaju stabla i pustoše sve pred sobom.

 Republici Srpskoj prijeti tornado? Izvor: MONDO

"Globalno zatopljenje umnogome je promijenilo klimatske uslove na našem području, a nestabilna vazdušna masa, veoma toplo vrijeme i jaka konekcija tih masa izazivaju tornada i sve više poznate pijavice", pojasnio je Draško Rudan, dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Da su naši krajevi sve podložniji tornadu i pijavicama slaže se i Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, koji kaže da o tome svjedoče tornada manjeg intenziteta u zemljama u okruženju - piše "Fokus".

"Proteklih dana tornado manjeg intenziteta pojavio se u Hrvatskoj u Grubišnom polju, a onda u Srbiji i to na dva mjesta, prvo u Bačkoj, kod Sombora, a kasnije i južnije. Ovo samo govori da su ovakvi fenomeni sve bliže i Republici Srpskoj", istakao je Kuštrinović.

On napominje da je uzrok ovih tornada prodor velike količine vlage koja se sudarila sa izuzetno zagrijanim zemljištem koje smo dobili zahvaljujući prvim proljećnim danima u kojima smo svi uživali.

"Prije desetak godina na međunarodnim kongresima meteorologa govorilo se o klimatskim promjenama, kada se nagovještavalo o mogućnosti pojave tornada u Evropi kojih do tada nije bilo", istakao je Kuštrinović.

Proteklih godina, podsjeća Kuštrinović, tornado je poharao Njemačku, Poljsku, Austriju, a prije tri godine dva tornada pogodila su i RS, jedan manji na području Slatine i jedan na području Prijedora.

Međutim, procjene Hidrometeorološkog zavoda RS govore da još nema razloga za paniku. Vrijeme najavljeno za naredni period ne pogoduje stvaranju velikih oluja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE