• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Necenzurisano.com: Ko su teroristi u BiH?

Hrvatski istraživački veb magazin "Necenzurisano" objavio je spisak pripadnika terorističkih organizacija u BiH i više od 300 građana.

 Necenzurisano.com: Ko su teroristi u BiH? Izvor: MONDO

U pitanju su uglavnom Bošnjaci koji se dovode u vezu sa terorizmom. Magazin navodi da je riječ o jednom od najtajnijih dokumenata Ministarstva bezbjednosti BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

Magazin "Necenzurisano" tvrdi da je "političko Sarajevo zatajilo ovaj dokument od međunarodnih institucija da bi na osnovu lažnih bezbjednosnih podataka i procjena EU odobrila bezvizni režim za građane BiH, nosioce BiH pasoša". Internet magazin navodi da su vlasti u Sarajevu, prije svega Ministarstvo bezbjednosti BiH, Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) i Ministarstvo inostranih poslova bili obvezni da listu "terorista-spavača" u BiH dostavi Savjetu bezbjednosti UN, kao i radnim tijelima Evropske komisije, te OHR-a.

"Popis koji objavljujemo sastavni je dio tajnog dokumenta, izvještaja Ministarstva bezbjednosti BiH i OBA-e o osobama koje su pripadnici terorističkih organizacija u BiH, ili se na bilo koji način bezbjednosnim provjerama i operativnom obradom dovode u vezu s terorističkim organizacijama u BiH", navodi ovaj magazin.

Magazin podsjeća da je 25. aprila objavljeno postojanje ovog tajnog popisa i tvrdi da su vlasti u Sarajevu najstrože zabranile da se ovom pošalju službeni izvještaji međunarodnim institucijama, jer je "postojala procjena Ministarstva inostranih poslova i linčo ministra Svena Alkalaja kako bi takav dokument ozbiljno ugrozio dogovaranje bezviznog režima između BiH i EU".

"Upravo zbog toga, jedinstven, strogo povjerljiv izvještaj Ministarstva bezbjednosti i agencije OBA o evidenciji u vezi sa 300 osoba povezanih sa terorizmom u BiH, proglašeno je najstrože čuvanom državnom tajnom, a podaci o osobama povezanima s međunarodnim terorizmom zatajeni su u svim službenim izvještajima radnim tijelima UN i Savjetu bezbjednosti, kao i institucijama EU i izvjestioci koji na terenu rade izvještaje o mogućnosti bezviznog režima između EU i BiH", navodi magazin.

Ovaj magazin /necenzurirano.com/ u posjedu je izvornog dokumenta i popisa osoba povezanih sa međunarodnim terorizmom u BiH, kao i detaljnih ličnih podataka za svaku od osoba sa strogo povjerljivog popisa bezbjednosnih službi BiH o osobama povezanim s međunarodnim terorizmom u susjednoj državi.

 Prema saznanjima ovog portala, međunarodna zajednica bi zbog ovog incidenta mogla zatražiti i političku odgovornost pojedinih BiH funkcionera, prije svega najviših funkcionera Ministarstva bezbjednosti BiH, Ministarstva inostranih poslova, ali i šefa Obavještajno bezbjednosne agencije.

Na spisku su 302 mobilisana iz redova građana BiH, koji do sada nisu dovođeni u vezu s međunarodnim terorizmom i terorističkim organizacijama.
Svi sa spiska su sa područja Federacije BiH, osim jednog iz Banjaluke i jednog Maoče, na području Brčko distrikta. Najveći broj njih (101) je sa područja Zenice, 65 je iz Travnika, 28 iz Kaknja.         

NJih 212 u dobi je od 30 do 40 godina. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE