• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Nema prekrajanja Dejtona

Republika Srpska je spremna da otkloni diskriminišuće odredbe i provede odluku Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić- Finci".

 Radmanović: Nema prekrajanja Dejtona Izvor: MONDO

Ali RS nikada neće dozvoliti Sarajevu da prekroji dejtonski Ustav, izjavio je član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović.

Radmanović je za "Večernje novosti" ocijenio da je cilj sarajevskog političkog establišmenta da primjenom ove sudske odluke razgradi "Dejton", što bi bio prvi korak za ukidanje RS i stvaranje unitarne BiH, a na što Srpska nikada neće pristati.

Član Predsjedništva BiH istakao je da će oktobarski izbori u BiH biti provedeni u skladu sa sadašnjim Ustavom i zakonom, te da niko ne može da poništi rezultate tih izbora.

I predsjednik RS Rajko Kuzmanović saglasan je sa Radmanovićem da sarajevski političari zapravo žele da iskoriste ovo pitanje za sprovođenje korjenite reforme Ustava na štetu Dejtonskog sporazuma.

Kuzmanović je za "Večernje novosti" naglasio da promjene Ustava ne mogu prelaziti okvire onoga što proizilazi iz merituma te odluke, a što znači da pripadnicima nacionalnih manjina treba, osim aktivnog biračkog prava kojeg već imaju, omogućiti i pasivno biračko pravo, odnosno omogućiti im da se kandiduju za čalnove Predsjedništva i Dom naroda BiH.

"Nažalost optimalnu promjenu Ustava opstruisali su bošnjački političari čiji su zahtjevi maksimalistički, tražeći radikalne promjene Ustava, koje su apsolutno nepotrebne u kontekstu odluke Evropskog suda za ljudska prava", istakao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, takvi zahtjevi Sarajeva su za predstavnike RS neprihvatljivi, jer bi njihovo usvajanje značilo narušavanje konstitutivnosti naroda, temeljnu promjenu ustavnih rješenja propisanih Dejtonskim sporazumom i vodilo bi ka unitarizaciji i centralizaciji BiH.

Finci je i ambasador BiH u Švajcarskoj, a nije uobičajena praksa da diplomata tuži svoju zemlju, pa makar i zbog diskriminacije, komentariše list.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je u decembru prošle godine presudio da Ustav BiH u odredbama o izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH krši princip ravnopravnosti ustanovljen Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, jer omogućava kandidovanje samo predstavnika konstitutivnih naroda.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE