• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Novom Gradu pronađena grupa Pakistanaca

Autor SRNA

Pripadnici Policijske stanice Novi Grad večeras su zatekli grupu od devet migranata, državljana Pakistana, na izlazu iz ove opštine kod magistalnog puta za Bosansku Otoku.

 U Novom Gradu pronađena grupa Pakistanaca Izvor: Mondo/ Goran Sivački
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Prema saznanjima Srne u policiji, ovo je do sada najbrojnija grupa migranata otkrivena u Novom Gradu.

Migranti su otkriveni oko 19.00 časova i planirali su odlazak prema Bihaću.

Od početka godine u Novom Gradu su u dva slučaja otkrivena tri migranta.

Državljani Pakistana biće predati Graničnoj policiji BiH.

MEKTIĆ O IMIGRANTIMA

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić istakao je da se migrantska kriza drastično pogoršala u maju, navodeći da dnevni priliv iznosi od 80 do 150, dok je u aprilu bio 35 do 40 ilegalnih migranata.

Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka Koordinacioniog tijela za pitanje migracija u BiH rekao da je ova migrantska kriza komplikovanija od one iz 2014. godine, jer su tada bile otvorene granice EU, dok je sada riječ o ilegalnim grupama koje idu od Turske, preko Grčke i Albanije do Crne Gore i Srbije i završavaju u BiH.

On je ocijenio da je povećan priliv migranata u maju posljedica pokretanja njih skoro 10.000 koji su godinu i po do dvije boravili u Srbiji, ali su se sad pokrenuli zbog promjene zakona o azilu u toj zemlji, ali i generalnog povećanja broja ilegalnih migranata na balkanskoj ruti.

Mektić je poručio da BiH neće dozvoliti da se ilegalne migracije odvijaju spontano, anarhično i da će upravljati njima.

"Stvorićemo potrebne kapacitete. Imamo i sad slobodnih kapaciteta, ali je problem što migranti ne žele ni lijevo, ni desno sa te rute ni 50 metara", naveo je Mektić.

On je obećao da će ubrzo biti riješeno pitanje šatorskog naselja u Sarajevu, u kojem se, prema procjenama iznesenim na konferenciji za novinare, nalazi od 600 do 800 ilegalnih migranata.

"Nećemo dozvoliti šatorska naselja kao pritisak na vlast i stvorićemo uslove za ispunjavanje humanog odnosa prema tim migrantima", zaključio je Mektić.

Ukoliko zemlje EU drastično zatvore granice za pristup migranata, Mektić je najavio da će i BiH naći način da zatvori granicu, jer će se u suprotnom naći u situaciji da nema kapacitetet da se nosi sa ovim problemom.

Mektić je dodao da slobodnih kapaciteta ima i u azilskom centru u Delijašu, da je moguće otvoriti još jedan veći centar, ali nije precizirao gdje i kolikih kapaciteta.

On je naveo da je od početka godine u BiH registrovano 4.000 ilegalnih migranata, a da ih je trećina, odnosno od 1.000 do 1.200 još u BiH, dok su ostali izašli iz zemlje.

ZVIZDIĆ: POTREBAN SMJEŠTAJ ZA IMIGRANTE

Broj ilegalnih migranata koji ulaze u BiH iz mjeseca u mjesec se povećava i dostigao je broj oko 150 dnevno, zbog čega će Savjet ministara sutra usvojiti akcione planove za njihov što hitniji prihvat i zbrinjavanje uz poštovanje svih međunarodnih konvencija, rečeno je nakon sastanka Koordinacionog tijela za pitanje migracija.

Ističući da je početkom maja ruta migracija koja vodi preko BiH postala posebno interesantna i da je broj dnevnih ulazaka sa 60 dnevno prešao 100 predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je da BiH želi da zadrži human odnos prema migrantima, ali i bezbjednost.

Zvizdić je na konferenciji za novinare rekao da se ilegalni migranti dominantno nalaze na području Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona u federaciji BiH.

"Potrebno je pronaći adekvatan smještaj za trenutne i buduće migrante", izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara u Sarajevu, dodavši da BiH trenutno raspolaže objektima u kojima ima slobodnih mjesta za humani smještaj ilegalnih migranata koji su trenutno na otvorenom.

Prema njegovim riječima, BiH će u vezi sa migrantskom krizom nastaviti rad sa zemljama u okruženju - Srbijom i Crnom Gorom, poboljšati kontrolu granice te materijalno i kadrovsko ojačati Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima.

On je najavio da bi Savjet ministara na sutrašnjoj sjednici u Sarajevu trebalo da usvoji akcione i druge planove sa preciznim aktivnostima, nosiocima i rokovima za njihovu realizaciju u vezi sa suočavanje sa migrantskom krizom.

Zvizdić je dodao da se u tome očekuje pomoć organizacija EU i UN poput one kada su se sa migrantskom krizom suočili Srbija i Makedonija - stručnu, tehničku, ali i finansijsku za izgradnju smještajnih kapaciteta, pružanje zdravstvene zaštite, obezbjeđivanje obrazovanja.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac izjavila je da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara ovo ministarstvo ponuditi da se vrata izbjegličkog centra u Salakovcu otvore za ilegalne migrante, u prvom redu za porodice sa djecom i djecu bez roditeljskog staranja.

"Ponudićemo da se ovaj izbjeglički centar pretvori u privremeni centar za tražioce azila", rekla je Borovčeva navodeći da je Salakovac spreman da odmah smjesti 296 lica.

Ističući da je za zbrinjavanje ilegalnih migranata potrebna međunarodna pomoć, Borovčeva je najavila da će BiH aktivirati fond za migrante kojem je pristupila krajem 2016. godine i tako povući značajna sredstva iz ovog Fonda.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je ova služba u stanju da registruje sve ilegalne migrante.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE