• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladićevi dnevnici optužuju Stanišića i Simatovića?

Dnevnike, koje je zaplijenio MUP Srbije 23. februara 2010. u stanu generalove supruge, haško Tužilaštvo smatra autentičnim bilješkama.

 Mladićevi dnevnici optužuju Stanišića i Simatovića? Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u srijedu da se u dokaze u postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića uvrsti 18 vojnih dnevnika Ratka Mladića, koje je ovaj sačininio u periodu relevantnom za optužnicu.

Dnevnike je zaplijenilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije 23. februara 2010. u stanu Mladićeve supruge, Bosiljke Mladić, navelo je Tužilaštvo. Tužilaštvo smatra da dnevnici sadrže autentične bilješke koje je sačinio Mladić u relevantnom periodu.

Kako je objasnilo Tužilaštvo, prilikom pretresa stana Mladićeve supruge zaplijenjeno je 169 predmeta, uključujući i dnevnike. Srpska vlada proslijedila skenirane slike dnevnika Tužilaštvu, dok su originali dostavljeni 10. maja ove godine, navelo je Tužilaštvo i napomenulo da je započelo prevođenje oko 3500 ručno pisanih strana dnevnika.

Dnevnici se odnose na period 19. juna 1991. do 28. novembra 1996. godine. Tužilaštvo je napomenulo da je autentičnost dnevnika i Mladićevog rukopisa potvrdio bivši načelnik Glavnog štaba Vojske RS, general Manojlo Milovanović.

Kako je navedeno, ne samo da su dnevnici autentični, već se može očekivati da oni budu upotrebljeni u slučajevima protiv Stanišića i Simatovića.

U jednoj od bilježaka se opisuje sastanak u Beogradu održan 13. i 14. decembra 1993. a kojem su pored ostalih prisustvovali Slobodan Milošević, Jovica Stanišić i Radovan Stojičić Badža iz Srbije i Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Ratko Mladić.

U bilješci je navedeno objašnjenje Stanišića da je sastanak održan kako bi se poboljšala "taktička pozicija", i da bi se razgovaralo o šest taktičkih ciljeva bosanskih Srba.

Predstavnica tužilaštva Olga Kavran izjavila je danas da se Mladićeve bilješke prevode i analiziraju, i da je još rano za ocjenu njihove dokazne vrijednost.

U bilježnicama su, po tužilaštvu, Mladićevi zapisi od 29. juna 1991. do 28. januara 1995, i od 14. jula 1995. do 28. novembra 1996. godine.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE