• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postignut dogovor o Zakonu o popisu?

Komisija za pripremu zakona o popisu Parlamentarne skupštine BiH usaglasila većinu pitanja, a o prijedlogu zakona izjasniće se na sjednici u petak

 Postignut dogovor o Zakonu o popisu? Izvor: MONDO

Privremena komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva BiH 2011. godine u srijedu je u Sarajevu usaglasila većinu pitanja, a o samom prijedlogu zakona izjasniće se na sjednici u petak.

Usaglašeno je da u zakonu ostane mogućnost da se stanovnici na popisu izjasne o etničkoj i nacionalnoj pripadnosti te o jeziku, a nije bilo protivljenja ni rješenju da se popisni podaci prikupljaju u Istočnom Sarajevu.

Korekcija u odnosu na do sada predlagana rješenja odnosi se i na pitanje popisa dijaspore, za koju bi bio organizovan poseban popis i posebna baza podataka.

Prema rješenjima, koja je prije današnje sjednice dogovorio kolegijum Komisije sa direktorom Agencije za statistiku Zdenkom Milinovićem, dijaspora ne može uticati na ukupan broj stanovnika u BiH i etničku strukturu, što je u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Predsjedavajući Komisije Branko Dokić konstatovao je da su dogovorena rješenja blizu onih koje je ponudio Savjet ministara BiH u svom Prijedlogu zakona o popisu, koji nije svojevremeno dobio podršku parlamenta BiH.

"Korak po korak stvarana je politička volja za kompromis i mislim da smo vrlo blizu tomea, jer su ostalo tehnička pitanja", ocijenio je Dokić i dodao da su u predložena rješenja ugrađena pojašnjenja u vezi sa popisom stanovništva, a koja su u proteklih desetak dana dobijena od Evropske komisije i Agencije za statistiku EU.

Prema Dokićevim riječima, ostalo je otvoreno i pitanje upotrebe rezultata popisa.

Predloženo je da rezultati popisa iz 1991. godine budu osnova za nacionalnu raspodjelu vlasti na svim nivoima u BiH do implementacije Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, što je u skladu sa rješenima u entitetskim ustavima.

Ovome se usprotivila predstavnica SNSD-a u Komisiji Milica Marković, koja smatra da rezultati ovog popisa treba da se primjenjuju od 2014. godine, kao i u ostatku Evrope.

SDA na današnjoj sjednici Komisije nije insistirala na svojim ranijim zahtjevima da dijaspora uđe u ukupan broj stanovnika i etničku strukturu, a za dogovorena rješenja predstavnik ove stranke Halid Genjac ocijenio je da su jedini mogući kompromis.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović ponovio je da zakon o popisu stanovništva 2011. godine treba da bude donesen do kraja maja, kako bi se provele sve predpripremne radnje za popis.

"Ako se ne donese, bićemo u situaciji da tehnički ne možemo pripremiti popis", upozorio je Milinović, precizirajući da su u pitanju raspisivanje međunarodnih tendera te provođenje probnog popisa.

Danas je otvoreno pitanje da li da prijedlog zakona o popisu stanovništva u parlamentarnu proceduru bude upućen po hitnoj proceduri, što znači bez mogućnosti predlaganja amandmana, ili po redovnoj, što je bio prijedlog Milice Marković.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 12. maja donio je zaključak kojim od Komisije traži da do naredne sjednice ovog doma, koja je zakazana za 25. maj, usaglasi i po hitnoj proceduri predloži prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE