• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van Linden svjedok protiv Karadžića

Suđenje bivšem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću nastavljeno je u srijedu u Haškom tribunalu svjedočenjem novinara Ernauta van Lindena.

 Van Linden svjedok protiv Karadžića Izvor: MONDO

Bivši novinar britanske televizije Skaj Erno van Linden potvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom navode optužnice da je Vojska Republike Srpske neselektivnim granatiranjem terorisala civile u Sarajevu.

Van Linden koji je iz Sarajeva izvještavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, svjedočio je da u Sarajevu "nije bilo posebne mete, ni područja, vatra je bila otvarana na cijeli grad".

"Naš je utisak bio da je meta bio cijeli grad i da je cilj granatiranja bio prosto da se teroriše stanovništvo", rekao je svjedok, napominjući da su civili svakodnevno bili i na meti snajpera.

Izjavio je i da je gradska bolnica u centru grada - u čijem je napuštenom dijelu boravio sa snimateljem - više puta bila napadana projektilima manjeg kalibra sa položaja VRS, iako u njoj nije bilo pripadnika Armije BiH.

Tužioci su, tokom Van Lindenovog svjedočenja, u sudnici prikazali i u dokaze uveli više njegovih izvještaja emitovanih na televiziji Skaj, na kojima su se vidjeli udari granata po zgradama u Sarajevu i žrtve u sarajevskim bolnicama.

Van Linden je opisao i neformalne razgovore koje je s Karadžićem imao na Palama u septembru i oktobru 1992, ocenjujući da je predsednik RS bio "opsednut zauzimanjem Sarajeva".

"Jedne večeri, uz vino, Karadžić je pokazivao na mapi i tvrdio mi da je Sarajevo srpski grad, zato što je na srpskoj teritoriji; da je nemoguće živeti s drugim narodima i da bi u gradu trebalo podići zid između naroda", ispričao je svjedok.

Tužioci su prikazali i Van Lindenov intervju s generalom Ratkom Mladićem, komandantom VRS, na artiljerijskom položaju iznad Sarajeva.

Mladić mu je tada rekao da "drži Sarajevo na dlanu", tvrdeći da se Srbi brane.

Van Linden je naznačio i da mu Karadžić i Mladić nikada nisu zamjerili na izvještavanju o granatiranju Sarajeva, ali da su ga optužili da je u jednom prilogu sarajevskog kriminalca Jusufa-Juku Prazinu prikazao kao heroja, što je on negirao.

U nastavku suđenja, Van Lindena će unakrsno ispitivati Karadžić, koji je, osim za granatiranje Sarajeva, optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; zločine protiv čovječnosti širom Bosne i uzimanje međunarodnih talaca.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE