• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holanđani produžili vojnu misiju u BiH

Holandski parlament usvojio je odluku o produženju učešća vojnih snaga ove zemlje u mirovnoj misiji EU u BiH do marta 2011. godine.

 Holanđani produžili vojnu misiju u BiH Izvor: MONDO

U okviru misije "Altea" Holandija u BiH učestvuje sa 85 vojnih lica.Odluka je donesena većinom glasova, a protiv je bila samo "Partija slobode" Herta Vildersa, poznatog po antimuslimanskim stavovima. Prema obrazloženju ove partije, poslanici su glasali protiv jer nemaju povjerenja u dobre namjere lidera u BiH, prenose holandski mediji.

Predstavnici drugih partija nagovijestili su da je ovo posljednji put da daju podršku produženju misije u BiH, dok Vlada smatra da je to "poželjno, ali prerano". Ministar inostranih poslova u ostavci Maksim Ferhagen ocijenio je da se situacija u BiH posljednjih godina popravila, ali da je još nestabilna i da postoje "etničke napetosti".

Holandija smatra da, uoči izbora u oktorbu, postoji opasnost da se napetost poveća. U junu će započeti i obuka vojnika iz BiH u kojoj će učestvovati 11 Holanđanina, a cilj je da vojska kasnije sama vodi računa o bezbjednosti i stabilnosti, rekao je odlazeći ministar odbrane Eimert van Midelkop.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE