• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud privodi ratnog svjedoka

Svjedok Jasmin Ramić dobio poziv da svjedoči na suđenju optuženim za ratne zločine u Bosanskoj Krupi, ali se nije pojavio pred Sudom BiH.

 Sud privodi ratnog svjedoka Izvor: MONDO

U slučaju protiv Gojka Kličkovića, Mladena Drljače i Jovana Ostojića, odbrana Kličkovića trebalo je na današnjem ročištu da sasluša svjedoke Vladu Karana i Jasmina Ramića, ali se ni jedan od njih nije pojavio u sudnici, nakon čega je Sudsko vijeće izdalo naredbu za privođenje Ramića, jer postoji dokaz da je primio sudski poziv.

Zbog nedolaska svjedoka, Kličkovićeva odbrana nastavila je sa izvođenjem materijalnih dokaza koji se odnose na domaću i međunarodnu zakonsku regulativu, prenosi Balkanska istraživačka mreža BIRN.
Prvooptuženi Kličković unio je u spis nekoliko uredbi kojima, kako je rekao, želi dokazati da je krivično zakonodavstvo u BiH djelovalo i tokom rata, te da nije bilo "zakonskih praznina".

Kličković je predočio i 13 dokumenata koji su u vezi sa postupkom njegove ekstradicije iz Srbije u BiH u junu 2007. godine. On smatra da je postupak koji se vodi protiv njega nepripremljen i pokrenut pod pritiskom, te tako “gurnut u proceduru”.

Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj set dokumenata, iako je istaklo da su irelevantni za ovo suđenje.
Tužilaštvo BiH tereti Kličkovića, nekadašnjeg predsjednika Ratnog predsjedništva Bosanske Krupe, zajedno sa Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem za ubistva, zatvaranja, prisilna preseljenja, mučenja i druge zločine nad nesrpskim stanovništvom počinjene u tom gradu tokom 1992. godine.

U optužnici se navodi da je Drljača bio član Ratnog predsjedništva u istom mjestu, a Ostojić komandant krupske lake pešadijske brigade Vojske RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE