• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NDI: Dodiku i SNSD-u najviše glasova

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dobio bi najviše glasova za predsjednika RS kada bi izbori bili sljedeće sedmice, pokazalo je istraživanje NDI-a.

 NDI: Dodiku i SNSD-u najviše glasova Izvor: MONDO

Na anketno pitanje "Za koga biste glasali kada bi se izbori za predsjednika RS održavali sljedeće sedmice?" više od 34 odsto učesnika istraživanja u Srpskoj reklo je da bi glas dalo Dodiku.

Na drugom mjestu, sa deset procenata manje nalazi se potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić, a na trećem predsjednik Nove socijalističke partije Zdravko Krsmanović.

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog od 8. do 18. aprila među građanima BiH na uzorku od 1.500 ispitanika, podršku gotovo 40 odsto građana RS na predstojećim izborima dobio bi SNSD kada je u pitanju izbor poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Dvostruko manje povjerenja građana dobio je SDS, dok se na trećem mjestu nalazi PDP za čije bi kandidate za parlament glasalo svega devet odsto građana.

Potencijalni glasači SNSD-a kao razloge navode da stranka promoviše nacionalne interese naroda kome pripadaju.

Anketirani građani iz RS rekli su da je Milorad Dodik politički najpovoljnija ličnost, a 81 odsto građana smatra da je predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić najnepovoljnija politička ličnost.

Među ispitanicima u Federaciji BiH, koji su rekli da namjeravaju izaći na parlamentarne izbore, najviše bi ih glasalo za SDP (33 odsto), zatim za SDA (19 odsto), a potom za HDZ BiH (osam procenata).

Predizbornim obećanjima vjeruje jedan od deset građana BiH, a kada bi izbori bili održani narednog vikenda izašlo bi osam od deset građana, pokazali su rezultati istraživanja.

Istraživanje je pokazalo da devet od deset građana podržava ulazak BiH u EU i to 78 odsto građana iz RS i 94 odsto građana iz FBiH.

Oko 30 odsto građana RS podržava ulazak BiH u NATO, dok je za ovu opciju 88 procenata građana FBiH.

Radom vlade zadovoljniji su građani u RS, nego oni u FBiH, pokazuju rezultati istraživanja.

Građani BiH smatraju da su među najvažnijim zadacima koje vlada treba da riješi smanjenje nezaposlenosti (79 odsto), potom smanjenje korupcije i kriminala (71 procenat), te podizanje životnog standarda građana (55 odsto).

Rezultati istraživanja pokazuju da građani vjeruju da BiH ne ide u pravom smjeru.

Čak 82 odsto ispitanika izjavilo je da se stvari u BiH kreću "u pogrešnom smjeru", dok samo 13 odsto smatra da je zacrtana putanja ona prava.

Samo jedan od 10 ispitanika kaže da mu se u posljednje četri godine poboljšao životni standard.

Više od polovine građana smatra da se njihov život pogoršao, a jedna trećina smatra da je njihov život ostao isti.

Očekivanja za 2011. godinu prilično su podijeljena, pa tako trećina građana BiH smatra da će im život postati bolji, druga trećina da će kvalitet života ostati isti, dok tek nešto više od trećine (37 odsto) smatra da će život postati lošiji.

Polovina građana BiH smatra da se finansijska situacija pogoršala u posljednjoj godini, a čak dve trećine građana BiH ili oko 66 odsto da je glavni problem u BiH nezaposlenost.

NDI je nezavisna, neprofitna, nepristrasna organizacija koja pruža podršku i radi na jačanju demokratskih institucija širom sveta, promovišući učešće građana, otvorenost i odgovornost vlasti.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE