• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH se još traga za 7.000 nestalih

Autor SRNA

Zvaničnici Tužilaštva i institucija BiH razgovarali su danas sa glavnim tužiocem Haškog mehanizma Seržom Bramercom o što bržem pronalasku i identifikaciji 7.000 nestalih lica, za kojima se još traga.


Sa Bramercom su se sastali vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Gordana Tadić i zvaničnici Posebnog odjeljenja za ratne zločine, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Perica Stanić, zvaničnici Instituta za nestala lica BiH, predstavnici Međunarodne komisije za nestala /ICMP/ i Crvenog krsta, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bramerc je istakao da institucije BiH treba da nastave intenzivno da rade na tim aktivnostima, a Mehanizam i međunarodna zajednica će pružiti podršku u tom procesu.

Ključni problem nastavka aktivnosti na traženju nestalih je nedostatak kvalitetnih informacija o lokacijama masovnih i pojedinačnih masovnih grobnica i u narednom periodu treba da se radi na apelovanju na sve osobe koje imaju informacije o masovnim ili pojedinačnim grobnicama, da ih dostave institucijama.

Pronalazak i identifikacija nestalih i njihovih posmrtnih ostataka, vrlo je bitan segment u procesuiranju predmeta ratnih zločina, u smislu dokaznih materijala, te ovaj proces mora biti ubrzan najviše zbog porodica nestalih, koje već duže od 23 godine tragaju za svojim najbližim srodnicima, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je istaknuto da Tužilaštvo BiH, SIPA, Institut za nestala lica BiH, kao i druge institucije koje su uključene u ovaj proces, sprovode kontinuirane aktivnosti na traganju za informacijama o mogućim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnica, kao i koordinaciji svih aktivnosti koje su potrebne da se bez zastoja sprovedu procesi ekshumacija.

"BiH je pronašla i identifikovala oko 80 odsto nestalih lica nakon rata, što je značajan doseg u ovom procesu, ali se još traga za oko 7.000, što je 2,5 puta više lica, nego što tragaju zemlje u regionu", istaknuto je na sastanku.

U saopštenju se navodi da je potrebno da u BiH postoji jasna i kontinuirana politička podrška procesu traženja nestalih, kao i podrška i povjerenje porodica žrtava u institucije koje rade ovaj posao.

Predstavnici Tužilaštva BiH u prošloj godini učestvovali su u 115 predmeta ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, često i na nepristupačnim lokacijama, a Tužilaštvo BiH je inicijator aktivnosti na ubrzanju procesa ekshumacija i traženja nestalih.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE