• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić: Mediji izvještavali na štetu Srba

Svjedok Tužilaštva Ernaut van Linden i drugi međunarodni reporteri za vrijeme rata u BiH izvještavali su na štetu Srba, izjavio haški optuženik Radovan Karadžić.

 Karadžić: Mediji izvještavali na štetu Srba Izvor: MONDO

Unakrsno ispitujući u četvrtak pred Haškim tribunalom Van Lindena, koji je od maja 1992. do 1994. godine izvještavao o sukobima u BiH za britansku televizijsku stanicu "Skaj njuz", bivši predsjednik RS Radovan Karadžić predočio je niz dokumenata Armije BiH, od koji su neki bili tajni, kojima je potkrepljivao tvrdnju da je informisanje bilo tendenciozno i pogrešno.

Karadžić je citirao dokument sa potpisom ratnog komandanta Armije BiH Rasima Delića u kojem on iznosi kritike "zbog prekomjerne upotrebe artiljerije sa Igmana na Srpsko Sarajevo".

"Ni ovaj sud do sada nije znao šta su sve Srbi preživjeli u Sarajevu", konstatovao je Karadžić.

Na pitanje da li pogibija 15 žena i djece na Ilidži zavređuje pažnju međunarodne javnosti, Van Linden je odgovorio potvrdno, ističući da bi i sam izvijestio o tom incidentu od 6. decembra 1992. godine da je bio na Ilidži.

"U to vrijeme bio sam u dijelu Sarajeva koji je bio pod kontrolom muslimanske vojske i nisam mogao da pređem na stranu koju ste vi kontrolisali", rekao je Van Linden.

Odgovarajući na pitanje da li je izvještavao o vezama Armije BiH sa Iranom i Pakistanom, Van Linden je rekao da "za to nije znao i da zbog toga o tome nije izvještavao".

Svjedok je rekao da srpski političari i vojska nisu obavještavali strane novinare o incidentima u kojima su žrtve bili Srbi, a Karadžić je potvrdio da nije poklanjano dovoljno pažnje medijskoj promociji.

Karadžić će Van Lindena u utorak ispitivati još sat i po, nakon čega će Tužilaštvo izvesti narednog svjedoka Kolma Dojla. Dojl je bio šef Evropske posmatračke misije za BiH, a zatim i lični izaslanik mirovnog pregovarača Pitera Karingtona.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE