• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestali: Pronađeni članovi porodice Vukašinović

Autor SRNA

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je da su u mjestu Gornja Bukvica u opštini Goražde pronađeni posmrtni ostaci Miloša, Jovanke i Grozde Vukašinović.

 Nestali: Pronađeni članovi porodice Vukašinović Izvor: MONDO/Srđan Cvetković

Ilustracija
Izvor: MONDO/Srđan Cvetković

Njih su sa još pet članova porodice na današnji dan 1992. godine na kućnom pragu ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Perišić je rekao da je ekshumaciji vršena 22. i 23 maja. 

"S obzirom na lokaciju gdje su posmrtni ostaci pronađeni, ogromna je vjerovatnoća da je riječ o Miloši, Jovanki i Grozdi Vukašinović koji su nestali nakon napada takozvane Armije BiH", rekao je Perišić i dodao da će identitet biti utvrđen DNK analizom u labaratoriji ICMP-a u Hagu. 

Perišić je naglasio da je ekshumacija obavljena prema naredbi Tužilaštva BiH, uz prisustvo istražioca Instituta za nestala lica BiH. 

Preživjeli članovi porodice Vukašinović i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Pale prisustvovaće parastosu stradalima koji će služiti sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a biće osveštana i spomen-ploča

Prema njegovim riječima, ukoliko se zvanično potvrdi da je riječ o ostacima tri člana porodice Vukašinović, onda će se kao nestali voditi još dva člana te porodice i za njima će se i dalje tragati. 

Kada je riječ o saradnji sa Tužilaštvom BiH, Perišić je rekao da su neke stvari pokrenute sa mrtve tačke. 

On je pojasnio da je sa vršiocem dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanom Tadić dogovorio da će istražioci Instituta za nestala lica BiH i Tužilaštva zajedno raditi na svim predmetima pronalaženja nestalih lica. 

"U tom smislu, mi smo imali jedan sastanak sa njenim zamjenikom Stankom Blagićem, a nastavak saradnje će biti za desetak dana, kada ćemo zajedno vidjeti koji su to predmeti na kojima se ne radi i zašto se na njima ne radi i šta su otežavajuće okolnosti", zaključio je Perišić. 

U mjestu Bukvice, opština Goražde, danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja osam članova porodice Vukašinović, koje su na kućnom pragu ubili pripadnici takozvane Armije BiH. 

Muslimanske formacije iz Goražda na najsvirepiji način ubile su u maju 1992. godine osmoro Vukašinovića, od kojih je najstariji Vukašin imao 86 godina, a najmlađa Grozda 55 godina. 

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao. 

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE