• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van Linden: Svijet okrenuo leđa Sarajevu

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću svjedočio je ivještač Skaj Njuza Erno Van Liden.

 Van Linden: Svijet okrenuo leđa Sarajevu Izvor: MONDO

Izvještač britanske televizijske mreže "Skaj njuz" i svjedok optužbe Erno van Linden rekao je u petak, tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da se zbog prizora masovnog razaranja Sarajeva u leto 1992. godine činilo da su vlade svijeta okrenule leđa gradu i onome što se tamo dešavalo.

"Grad je granatiran, a koliko sam ja mogao da vidim, spoljni svijet ništa nije činio s tim u vezi", rekao je Van Linden, holandski novinar koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije.

Ponovo je prikazan snimak koji je ekipa Van Lindena snimila sa zgrade bolnice, pri čemu je svjedok ostao pri tome da je vatra ispaljivana u dio grada koji je držala bosanska vlada, iako nije mogao da isključi mogucnost da je projektile ispaljivala i Armija BiH.

Karadžić je pokušao da ospori tvrdnju svjedoka da granate na snimku idu sa južnih brda i padaju na grad, prema centru i zapadnom dijelu Sarajeva.

Svjedok nije mogao da odbaci mogućnost da je deo vatre bio ispaljen na srpska područja, ali je rekao da nije vidio vatru usmerenu na južna brda koja su bila pod kontrolom srpskih snaga.

Karadžić je ponovo tražio od svjedoka da potvrdi da su dio centra grada i predgrađa bili pod srpskom kontrolom, dok je Van Linden ponovio da su područja koja su on i njegova ekipa vidjeli da gore bila unutar područja pod kontrolom bosanske vlade.

Prilikom obilježavanja objekata i tzv. aleje snajpera u centru Sarajeva na jednoj fotografiji, Karadžić je upitao da li je svjedoku poznato da su postojali legitimni ciljevi u centru grada, npr. minobacači na muzeju, tehničkoj školi, u kasarni "Maršal Tito" i da su tu postojale značajne vojne instalacije i dejstva na tim mjestima.

Van Linden je, međutim, odgovorio da nije vidio minobacače i snajpere.

Svjedok je, takođe, kazao da mu nije poznato da je vojna bolnica, u kojoj je on bio smješten od kraja maja tj. početka juna 1992. godine, i u jednom trenutku bila pod kontrolom muslimanskih strana.

Van Linden je istakao da je pre nego što je došao tamo, zgrada bila očigledno puno puta pogađana vatrom, ali je odgovorio da mu nije poznato da je cjelokupno obezbjeđenje bolnice, koje je pripadalo tadašnjoj JNA, poginulo 2. maja te godine niti da je bolnica od 6. aprila mjesec dana bila u rukama JNA kada je na nju pucano.

On je kazao da je većina oštećenja na srednjem, odnosno gornjem dijelu zgrade, koja je vidio kada je u nju prvi put došao, bila od teže vrste naoružanja, kao i da ne isljučuje mogućnost da su "zelene beretke" mogle da imaju takvo naoružanje.

Na pitanje da li je kasarna "Maršal Tito" bila prazna ili zaposjednuta od strane "zelenih beretki" nakon evakuacije vojnika JNA, svjedok je odgovorio da nije u nju nikad vođen i da ne može reći šta je u njoj ostalo, ali da sa sigurnošću može da tvrdi da je ubrzo nakon evakuacije postala meta teške artiljerijske vatre.

Van Linden je, takođe, kazao da se čini vjerovatnim da su neki elementi bosanske vojske ušli tamo neposredno po evakuaciji, ali da on ne zna ko su ti ljudi.

Sud će po pregledanju transkripta svjedočenja novinara Van Lindena odlučiti da li je potrebno i kada da svjedok ponovo bude pozvan da nastavi svjedočenje po Karadžićevom zahtjevu.

Suđenje Karadžiću, optuženom za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH, nastavlja se čitanjem iskaza novog svjedoka optužbe.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE