• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Nismo pričali o Istambulskoj deklaraciji

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio u Banjaluci da je upoznao rukovodstvo Republike Srpske o naporima Srbije za podnošenje kandidature za EU.

 Tadić: Nismo pričali o Istambulskoj deklaraciji Izvor: MONDO

Predsjednik Tadić je rekao da nije bilo riječi o Istambulskoj deklaraciji, ali je kazao da u neslužbenu i radnu posjetu Beogradu sljedeće sedmice dolazi Haris Silajdžić.

Tadić je istakao da sa premijerom RS Miloradom Dodikom nije razgovarao o Istambulskoj deklaraciji, jer ''nemaju uvijek istovjetna mišljenja o tim pitanjima''.

''Premijer Dodik ima svoje nadležnosti i svoj legitimitet u RS, a ja svoje nadležnosti u Srbiji'', poručio je Tadić nakon sastanka kojem su prisustvovali i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, te predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

Tadić je potvrdio da će primiti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Beogradu, ističući da Silajdžić dolazi u neslužbenu radnu posjetu Srbiji.

"Srbija nastavlja regionalnu saradnju. Primiću Silajdžića u Beogradu u ovakvoj formi posjete. U narednom periodu ću ići i u druge regionalne inicijative, isto kao što sam ovog trenutka sa Kipra došao ovde'', rekao je Tadić nakon razgovora sa visokom zvaničnicima iz RS.

Na sastanku je dogovoreno da u Banjaluci 8. juna bude održana sjednica Savjeta o provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima RS i Srbije.

Dodik je rekao novinarima da je sa Tadićem razgovarao o saradnji u oblasti energetike i drugim ekonomskim pitanjima važnim za budućnost i da su razmijenili mišljenja o ekonomskoj saradnji u RS i Srbiji.

On je istakao da je sa predsjednikom Srbije razgovarao i o političkim temama koje se odnose na sastanak planiran za 2. juni u Sarajevu na kojem je predviđeno prisustvo predstavnika zemalja regiona, EU, SAD, Rusije i Turske.

"Očekujemo da će taj skup definitivno potvrditi ukidanje viza za građane BiH, što bi smatrali najvećim uspjehom te konferencije'', istakao je Dodik.

Tadić je rekao da Srbija želi da što prije uđe u EU i da je informisao Dodika o naporima Srbije da aplikacija Srbije za članstvo što prije bude upućena iz predsjedništva EU u Evropsku komisiju, kao i da što prije bude ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Prenio sam moja saznanja o ekonomskoj krizi koja kruži regionom nakon udara na evro sistem i ekonomske principe EU'', naglasio je Tadić.

Razgovori premijera Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Borisa Tadića održani su u petak naveče u hotelu "Kaldera" u Aleksandrovcu kod Banjaluke.

Dodik je ranije najavio je da će sa Tadićem razgovarati o Istambulskoj deklaraciji i o najavljenoj posjeti Beogradu člana Predsedništva BiH Harisa Silajdžića.

"Tema razgovora u Laktašima biće objašnjenje oko Istambulske deklaracije, koja za nas ne postoji", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, navodeći da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić samoincijativno boravio u Istambulu i da njegov potpis na taj dokument ne važi.

"To ćemo prenijeti predsjedniku Srbiju Tadiću, a obavijestićemo ga da je najavljena posjeta Silajdžića Beogradu sljedeće sedmice privatna i da ona nas ne obavezuje", rekao je Dodik, koji se sastao s Tadićem zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Upitan ko je organizovao današnji sastanak sa predsjednikom Srbije, Dodik je kazao da on nije organizator toga sastanka. U kabinetu predsjednika Srbije rečeno je Tanjugu da je riječ o redovnim konsultacijama Tadića i Dodika.

Predsjednik Tadić je u Republiku Srpsku doputovao sa Kipra, gdje je boravio u dvodnevnoj posjeti.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE