• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budući šef misije pri NATO Željko Knez?

Željko Knez, bivši komandant odbrane Tuzle, mogao bi da bude postavljen na mjesto šefa Misije BiH pri NATO-u i ambasadora u Belgiji.

 Budući šef misije pri NATO Željko Knez? Izvor: MONDO

Željko Knez, aktuelni savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, mogao bi da naslijedi Nikolu Radovanovića na mjestu šefa Misije BiH pri NATO-u i ambasadora u Belgiji.

S obzirom na to da je Komšićev red da predloži ambasadora u NATO, najlogičniji izbor bio bi upravo Knez, s obzirom na njegovu ratnu prošlost i biografiju - piše "Fokus" u sutrašnjem broju, pozivajući se na izvore bliske sarajevskim vlastima.

Knez, koji trenutno savjetuje Komšića o pitanjima dijaspore i demobilisanih pripadnika Oružanih snaga BiH, na početku rata u BiH obavljao je dužnost komandanta odbrane Tuzle, zbog čega se smatra jednim od najodgovornijih za napad na kolonu JNA na Brčanskoj malti 15. maja 1992. godine.

Nekadašnji Sekretarijat Vlade Republike Srpske za odnose sa Haškim tribunalom dostavio je 27. septembra 2002. godine Hagu obimnu dokumentaciju o slučaju "tuzlanska kolona", u kojoj se pominje i Željko Knez. Taj predmet je kasnije vraćen u nadležnost pravosuđa BiH, ali ozbiljnija istraga i procesuiranje zločina na Brčanskoj malti još se nije dogodilo.

Ime Željka Kneza našlo se i na jednoj od brojnih potvrda o prebacivanju velikih suma novca koje su strani donatori namijenili za nabavku oružja i municije za potrebe Armije RBiH. Jedna takva potvrda sačinjena je u Zagrebu 8. oktobra 1992. godine i u njoj se vidi da je tadašnji glavni logističar Armije RBiH, kasnije federalni ministar odbrane Hasan Čengić, predao Željku Knezu 400.000 dolara, namijenjenih za nabavku oružja za potrebe Okružnog štaba regiona Tuzla Armije RBiH.

U kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH rekli su da zvanično još nema nikakvih aktivnosti po tom pitanju, niti se razgovara o imenu potencijalnog Radovanovićevog nasljednika.

List iz izvora bliskih Ministarstvu spoljnih poslova BiH saznaje da će Radovanović, nakon što se vrati iz Brisela, biti raspoređen na radno mjesto u diplomatskom rangu ambasadora ili ministra savjetnika.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE