• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: Silajdžić radno i neslužbeno

Predsjednik Srbije Boris Tadić razriješio dilemu, kolega iz BiH u Beograd dolazi u neslužbenu posjetu

 Tadić: Silajdžić radno i neslužbeno Izvor: MONDO

"To nije službena ni zvanična posjeta. Srbija nastavlja svoju regionalnu saradnju. Ja ću primiti Silajdžića u Beogradu u ovakvoj formi posjete, kao što ću u narednom periodu, što sam radio i do sada, učestvovati u drugim regionalnim inicijativama", kazao je Tadić poslije sastanka sa zvaničnicima Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić u intervjuu Federalnoj televiziji rekao je da u Srbiju dalazi da razgovara o pitanjima sukcesije i sudbina imovine bosanskohercegovačkih preduzeća i, posebno, slučaja Ilije Jurišića, koga će posjetiti u zatvoru.

Povodom reakcija zbog njegove posjete Beogradu, Silajdžić je rekao da "postoji dogovor članova Predsjedništva da predsjedavajući obavlja ovakve poslove, izuzev ako izričito domaćin ne traži prisustvo sve trojice članova".

Silajdžić će Beograd posjetiti nakon 18 godina.

Jurišić, nekadašnji visoki starješina Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, osuđen je u Beogradu na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu Jugoslovenske narodne armije u Tuzli, u maju 1992. godine.

Odbrana je poslije izricanja presude septembra prošle godine saopštila da će se žaliti na presudu, dok je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najavilo mogućnost da Jurišić kaznu služi u drugoj zemlji, odnosno BiH.

On je kazao da na sastanku sa premijerom RS Miloradom Dodikom i srpskim članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem nije bilo reči o "Istanbulskoj deklaraciji" i dodao i zvaničnici RS nemaju uvijek istovjetna mišljenja o svim pitanjima.
"Milorad Dodik ima svoje nadležnosti i legitimitet u RS, ja u Srbiji, ali Srbija uvek snažno stoji iza RS kada je u pitanju BiH i kada je u pitanju njena budućnost", poručio je predsjednik Srbije.

Premijer RS Milorad Dodik kazao je da je razgovor sa Tadićem bio "uobičajena razmjena mišljenja", navodeći da je dogovoreno da sljedećeg mjeseca u Banjaluci Srbija i RS održe sjednicu Savjeta za primenu Sporazuma o specijalnim i paralelnim odnosima.

On je naveo da je sa Tadićem razgovarao i o samitu u Sarajevu 2. juna, na kojem bi trebalo da učestvuju regionalni lideri, kao i predstavnici SAD, Rusije i Turske.

Dodik je ocijenio da bi najveći uspjeh tog skupa trebalo da bude potvrda ukidanja viznog režima za građane BiH u zemljama EU.

(agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE