• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati iz BiH sada glasaju samo u konzulatima

Hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće će van države moći glasati isključivo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

 Hrvati iz BiH sada glasaju samo u konzulatima Izvor: MONDO

Dijaspora će imati zagarantovanaa tri mjesta u Saboru i takvo će se rješenje unijeti u Ustav, o tome su se složili predsjednici HDZ-a i SDP-a Hrvatske.

U Bosni i Hercegovini za izbore u Hrvatskoj moći će se glasati isključivo u konzulatu u Sarajevu te u konzulatima u Banjaluci, Mostaru i Tuzli.

Govoreći o reakcijama bh. Hrvata, Jadranka Kosor je kazala da vjeruje da će oni biti zadovoljni, te da je Hrvatima u BiH, kao jednom od tri konstitutivnih naroda, i te kako u interesu da Hrvatska završi pregovore i postane članica Evropske unije i da kao članica snažno podržava BiH, kao što to čini i sada.

Istaknula je da je postignuto rješenje nakon promišljanja, razgovora i konzultacija koji nisu bili ni jednostavni ni kratki.

Zoran Milanović rekao je da razgovor dviju najvećih parlamentarnih stranaka "ni u jednom trenutku nije bio zamišljen tako da na kraju donese rješenje koje će bilo koga poniziti ili povrijediti ili dovesti u situaciju da se osjeća poraženim".

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je loša politika Hrvatske pomogla da se tokom rata, ali i nakon njega, broj Hrvata u BiH skoro prepolovi.

On je za zagrebački "Večernji list" ocijenio da je svojim nedavnim govorom u Sarajevu napravio kolosalnu korist Hrvatskoj i da je njime otvorena nova stranica u političkim odnosima dvije zemlje.

"Na neraščišćenim pitanjima iz istorije i sadašnjosti ne može se graditi jedinstvo", istakao je Josipović, komentarišući negativne reakcije dijela hrvatske javnosti i političara na njegov govor u Sarajevu.
 Za prigovore da se previše približio Srbiji i da njeguje preprisne odnose sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, Josipović je rekao da je to teza onih koji ne žele Hrvatsku otvoriti prema susjedima.

"Nema napretka za Hrvatsku bez boljih odnosa sa susjedima i uspostavljanja povjerenja", naglasio je hrvatski predsjednik.
On je dodao da su praktični rezultati njegovog odnosa sa Tadićem vidljivi u ubrzanju pregovaračkih procesa o granici i nestalima.

"Volio bih da je prije mene neko drugi postigao takve rezultate u odnosima sa Srbijom, posebno na planu zaštite hrvatske manjine", zaključio je Josipović.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE