• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nema rješenja uz pritiske

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da politički zastoj u BiH ne može biti riješen pod pritiscima ili tatktikom oštre politike iz Brisela.

 Dodik: Nema rješenja uz pritiske Izvor: MONDO

"Odbacujem politiku sile i štapa i spreman sam da razgovaram o svim pitanjima u vezi sa BiH kroz dijalog i kompromis", rekao je je Dodik u intervjuu AFP-u, komentarišući nedavnu izjavu novog britanskog ministra spoljnih poslova Vilijama Hejga da bi EU prema političarima u BiH trebalo da primijeni taktiku sa "više štapa, a manje mrkve", radi prevazilaženja njihovih neslaganja o prenosu ovlaštenja na državni nivo.

Dodik je naglasio da partneri Banjaluke za razgovor o promjenama Ustava "nisu SAD, Evropa, Rusija ili Turska", već predstavnici Bošnjaka i Hrvata u BiH.

"Naši partneri su predstavnici bosanskih muslimana i Hrvata. Mi uvažavamo vrijednost evropskih integracija, ali naši unutrašnji odnosi u BiH su naš domen", rekao je predsjednik Vlade RS.

On je dodao da samo istinski dijalog među zajednicama u BiH "može da dovede do Ustava koji će osigurati funkcionisanje države".

"Nismo spremni da ugrozimo svoju autonomiju zbog bilo čega, a posebno ne zbog centralizacije BiH", rekao je Dodik.

Premijer RS je ocijenio da je poziv Hejga na pooštravanje politike prema BiH "bolan", te da predstavlja korak nazad.

"Danas ne rješavamo naše probleme na takav način, ni u BiH, niti bilo gdje drugdje. Jasno je da nas smatraju za građane drugog reda koji razumiju samo jezik štapa", rekao je predsjednik Vlade RS.

On je ocijenio da "ravnoteža između dva entiteta i tri zajednice sa minimalnim funkcijama na nivou centralnih vlasti predstavlja jedini funkcionalan model za BiH".

Dodik je ponovio da je "spreman da razmotri nezavisnost RS ukoliko njena autonomija bude ugrožena", ali je dodao da nezavisnost i referendum trenutno nisu na dnevnom redu.

"Ideja da je kompletna centralizacija najbolje rješenje za BiH za nas je neprihvatljiva i uvijek ćemo je odbijati", naglasio je Dodik u intervjuu AFP-u.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE