• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema napretka za BiH uz OHR

Špirić i Radmanović uputili pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

 Nema napretka  za BiH uz OHR  Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić uputio je pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem je naveo da nastavak spoljneg intervenisanja u domaća politička pitanja destabilizuju i podriva izgradnju konsenzusa, kao i reformskih nastojanja vlasti BiH.

Govoreći o pismu, koje je uputio Ki Munu i ambasadoru Libana u UN Navafu Salamu, čija zemlja trenutno predsjedava Savjetom bezbjednosti, Špirić je rekao da u BiH nije moguće postići legitiman i trajan napredak, sve dok je zemlja opterećena međunarodnim službenikom koji uporno postupa bez ikakvog osvrtanja na vladavinu prava.

"Naročito ističem da je od posljednje debate visoki predstavnik nastavio da koristi takozvana bonska ovlašćenja. Na primjer, odlukom iz decembra visoki predstavnik je jednostavno poništio odluku izabranih predstavnika Parlamentarne skupštine BiH da se ne produži mandat stranim sudijama i tužiocima", navodi se u pismu, koje je Špirić pročitao na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, takvo produženo intervenisanje visokog predstavnika ne samo da je u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, nego i krši zakonska prava BiH kao suverene države.

Špirić je rekao da visoki predstavnik doprinosi nefunkcionalnoj vladavini u BiH i da, umjesto da olakšava, osujećuje redovan demokratski proces između političkih stranaka i konstitutivnih naroda u BiH.

On je naveo da su vlasti u BiH ostvarile značajan napredak i na entitetskom i na nivou BiH, ispunile 174 uslova iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, da je dobijen Akcioni plan za članstvo u NATO, da su usvojene ključne strategije i akcioni planovi za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, trgovine ljudima i pranja novca, kao i zakonske regulatorne mjere s ciljem uspostavljanja pune kontrole i bezbjednosti na granicama BiH.

On je istakao da nije saglasan sa velikim brojem konstatacija iz izvještaja visokog predstavnika Valentina Incka o stanju u BiH koji će sutra predstaviti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku, na koje bi, kako je naveo, odgovorio da prisustvuje debati.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović uputio je danas pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu u kojem ga je obavijestio da u BiH nema jedinstvenog stava o izvještaju visokog predstavnika, kao ni usaglašenog stava o tome ko će iz BiH govoriti o tom izvještaju u Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je iz Radmanovićevog Kabineta.

Radmanović je u pismu generalnom sekretaru UN naveo da je, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH, koje se sastoji od tri izabrana predstavnika konstitutivnih naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka, jedino nadležno za donošenje odluka u oblasti spoljne politke putem konsenzusa, kako bi se onemogućilo preglasavanje bilo kojeg naroda.

Pored toga, navodi Radmanović u pismu, izvještaj visokog predstavnika sadrži niz netačnih ocjena o situaciji u BiH.

Kako se Predsjedništvo BiH nije konsenzusom usaglasilo o predstavljanju, nastupu i političkim stavovima na sutrašnjoj debati, član Predsjedništva BiH iz RS obavjestio je a Ban Ki-muna da niko nema pravo da u ime BiH podrži pomenuti izvještaj o BiH u Savjetu bezbjednosti.

"U tom smislu, stavovi koje bude u svom obraćanju iznosio predsjedavajući Predsjedništva BiH ne predstavaljaju zvanične stavove BiH nego lične stavove Harisa Silajdžića", naglasio je Radmanović.

Radmanović je od generalnog sekretara UN i predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti za ovaj mjesec zatražio da ovo njegovo pismo bude proslijeđeno svim članicama Savjeta bezbjednosti kao zvanični dokument i da tako bude tretirano.

Savjet bezbjednosti UN održaće sutra otvorenu debatu o situaciji u BiH tokom koje će visoki predstavnik Valentin Incko podnijeti izvještaj.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE