• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić i Ivanić: Poštovati Dejton i volju naroda

Autor mondo.ba

Vučić i Ivanić se sastali u Beogradu.

Srbija će uvijek poštovati Dejtonski mirovni sporazum i zajednički izraženu volju sva tri konstitutivna naroda u BiH - Srba, Bošnjaka i Hrvata, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem.

Vučić, koji je sa Ivanićem u Beogradu razgovarao o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, naglasio je da je Srbija opredijeljena za unapređenje odnosa sa BiH, kako političkih, tako i ekonomskih, sapšteno je iz Službe predsjednika Srbije za odnose sa javnošću.

"Dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja i za srpski narod u Republici Srpskoj i BiH, kao i za Bošnjake i Hrvate u BiH, ali i za mir i stabilnost u regionu", ocijenio je predsjednik Srbije, prenosi Srna.

Ivanić jenakon sastanka s Vučićem rekao da nije realno da se u četiri mjeseca do izbora postigne dogovor oko spornih pitanja o granicama dvije države i naglasio je da je upozorovao da će BiH oko izmjena Izbornog zakona imati ''ozbiljan problem''.

''Gospodin Vučić me informisao o prilikama u Srbiji, oko situacije na Kosovu i Metohiji. Jedna redovna razmjena mišljenja koju smo imali'',rekao je Ivanić nakon sastanka.

Kazao je da nije bilo govora o pitanjima državnih granica.

"Mislim da je ogromna šteta, bio bi to ogroman plus i za Srbiju i za Bosnu i Hercegovinu, bio bi to tako lijep primjer u regionu, sve se svelo na jednu ili dvije stvari koje nisu tako teške. BiH je važna Srbiji, ne samo politički nego i ekonomski, postoji mnogo razloga da se ti odnosi poboljšaju'', ispričao je Ivanić.

Govoreći o najavljenoj gradnji autoputa Sarajevo - Beograd, on je ocijenio da od Turske očekuje informacije o finansijskoj strukturi tog projekta.

''Očekujemo od zemlje koja se oko toga najviše angažovala, od Turske, da izađe s finansijskim sklopom, uvjeren sam da ćemo do jeseni s njihove stane imati jasan stav kako finansijska struktura treba izgledati. Posao treba dobro pripremiti'', poručio je član Predsjedništva BiH, prenosi N1.

Naglasio je da su međunarodne insititucije u BiH često imale ''favorite'' i to je ocijenio greškom.

''Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovinu najveću grešku prave kad s vremena na vrijeme imaju favorite. Onda favorite u BiH pokušavaju da afirmišu, a druge kritikuju. Vrlo često je Republika Srpska bila kritikovana, ja se nadam da će PIC dokle god postoji početi sve više da zauzima neutralnu poziciju i da nema svoje favorite'',poručio je Ivanić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE