• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza zavisi od birokratije EU

Najava da će građanima BiH od oktobra ove godine biti ukinute vize zavisi od birokratije EU, izjavila Ana Trišić-Babić.

 Ukidanje viza zavisi od birokratije EU  Izvor: MONDO

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je Srni da najava da bi građanima BiH od oktobra ove godine mogle biti ukinute vize zavisi od birokratije EU, kao što je to bilo i prošle godine u slučaju Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Ona je navela da svi u BiH, kako je ranije naznačeno, očekuju da će 2. juna na Konferenciji "EU i Zapadni Balkan" u Sarajevu biti ozvaničeno da BiH ide na bijelu šengen listu, ali da članice EU tekst deklaracije još usaglašavaju.

"To je ono što BiH posebno očekuje, a cijeli zapadni Balkan očekuje jasne poruke EU da će se držati obećanja od 2003. godine da će se cijeli region uključiti u EU", rekla je Trišić-Babić.

Ona je nakon predavanja studentima Univerziteta Sinergija u Bijeljini o temi "BiH na putu evroatlantskih integracija", ponovila da će sada EU i Evropska komisija donijeti odluku da će BiH ići na bijelu šengen listu ali zbog njihove, kako je rekla, vrlo komplikovane birokratije, mora proći period kada će to i zvanično stupiti na snagu.

Komentarišući utiske koji se stiču u javnosti da BiH nema predstavnike koji bi je predstavljali u svijetu u oblasti ekonomije, Trišić-Babić je rekla da se "onakvo kakvo je stanje u BiH" reflektuje na diplomatiju zemlje i njen imidž.

"Ekonomija BiH pokrenuće se onog momenta kada ona postane stabilna i kad se u njoj napravi politički dogovor na nivou BiH - kako i na koji način će to BiH ići na svom putu ka EU", rekla je zamjenik ministra inostranih poslova BiH.

Ona je dodala da je za BiH, da bi napredovala u svim segmentima, pa i u ekonomiji, neophodno da se postigne politički dogovor, isključivo među predstavnicima tri konstitutivna naroda.

"Baza za to je Dejtonski mirovni sporazum koji je, istorija će to pokazati, jedan od najboljih mirovnih sporazuma u novijoj istoriji", rekla je Ana Trišić-Babić i ponovila da BiH može ići naprijed samo političkim dogovorom unutar BiH, o čemu će se morati razgovarati nakon opštih izbora u oktobru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE