• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Neprincipijelan stav OHR-a

Obraćanje Incka u Savjetu bezbjednosti UN samo je potvrdilo kontinuirano neprincipijelan stav OHR-a prema RS, izjavio predsjednik Kuzmanović.

 Kuzmanović: Neprincipijelan stav OHR-a Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović ocijenio je da je obraćanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u Savjetu bezbjednosti UN samo potvrdilo kontinuirano neprincipijelan stav OHR-a prema RS i blagonaklon odnos prema Federaciji BiH (FBiH), iako je, kako je naveo, više nego očigledno da u tom entitetu leže uzroci većine problema u BiH.

"Vidljiv je pokušaj visokog predstavnika, iako, rekao bih, stidljiv, da donekle izbalansira izvještaj u dijelu u kojem govori o neuspješnoj implementaciji odluke Suda za ljudska prava u Strazburu i aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Međutim, trebao je nedvosmisleno da kaže da su odgovorni za ove propuste stranke i vlasti FBiH i osudi njihovo ponašanje", rekao je Kuzmanović Srni.

Kuzmanović je dodao da je Incko iznio i više jednostranih tvrdnji i ocjena o situaciji u BiH, naročito o djelovanju predstavnika Srpske, a što se posebno odnosi na njegovo viđenje referenduma u RS.

Predsjednik RS ocijenio je istup predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića kao već viđeni scenario i kliše koga Silajdžić ne mijenja godinama, dodavši da nije bilo korektno, a ni državnički, istupiti pred Savjetom bezbjednosti bez saglasnosti Predsjedništva BiH.

"Da posjeduje minimum odgovornosti i spremnosti za kompromis, Silajdžić se ne bi uopšte ni obratio ambasadorima u Savjetu bezbjednosti bez usaglašene platforme Predsjedništva. Sve što je rekao njegovi su lični stavovi i on je još jednom, kao i mnogo puta do sada, zloupotrijebio funkciju koju obavlja da iznese lične stavove i mišljenja", naglasio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, Silajdžićevo obraćanje predstavlja klasičnu zamjenu teza, a entitetsko glasanje nije kočnica evropskim integracijama, kao što to on tvrdi, nego brana majorizaciji brojnijeg naroda nad ostalim konstitutivnim narodima.

Dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović smatra da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić istupom pred Savjetom bezbjednosti UN svjesno i otvoreno prekršio odredbe Ustava BiH.

"Silajdžić svjesno i otvoreno krši odredbe Dejtonskog ustava BiH kojima je regulisano na koji način članovi Predsjedništva BiH mogu da sarađuju i zauzimaju određene stavove pred UN ili na drugim skupovima", rekao je Popović danas novinarima u Banjaluci, komentarišući Silajdžićev govor na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, kojoj je prisustvovao bez odluke Predsjedništva BiH.

Popović ističe da se Silajdžić već duže ponaša kao slobodan strijelac, mimo usaglašenih stavova Predsjedništva BiH, ističući da ovakvo njegovo ponašanje govori u prilog činjenici da je BiH neodrživa kao država i da ona nema budućnost.

"To znači da se kroz eventualne izmjene Ustava BiH posebno mora voditi računa da se Predsjedništvo BiH ne svede na jednog člana koji bi iznosio sopstvene stavove zanemarujući interese druga dva naroda i RS", istakao je Popović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojčić izjavio je danas, povodom nastupa predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Savjetu bezbjednosti UN, da je riječ o Silajdžićenjom ličnom stavu, koji predstavlja samo nastavak prakse nastupanja ovog političara iz ranijih godina.

On je novinarima u Tesliću rekao da je stav institucija RS o ovom pitanju javnosti poznat, podsjetivši da je članovima Savjeta bezbjednosti UN mišljenje o tome dostavljeno u pisanoj formi.

"Ne vjerujem da će međunarodna zajednica bitnije promijeniti mišljenje o BiH, jer i ona želi zatvaranje OHR-a, i mislimo da će se to dogoditi čim ispunimo uslove 'pet plus dva'. Zabrinjava nas činjenica da visoki predstavnik, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, prećutno prisustvuje njegovom kršenju", rekao je Radojčić.

Silajdžić je juče u NJujorku, bez odluke Predsjedništva BiH, učestvovao na sjednici Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj je razmatrana situaciju u BiH.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE