• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko i Silajdžić za unitarizaciju BiH

Valentin Incko se svrstao u dvojac sa Harisom Silajdžićem za unitarizaciju BiH.

 Incko i Silajdžić za unitarizaciju BiH Izvor: MONDO

Visoki predstavnik Valentin Incko,istupom u Savjetu bezbjednosti UN,svrstao se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem u dvojac za unitarizaciju BiH, izbjegavajući da upravo unitarizaciju imenuje kao osnovni generator nestabilnosti BiH i samo ovlaš pominjući prijetnje o protjerivanju Srba iz BiH koji ne mogu da ponesu ništa sa sobom, smatra izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Vasić u pisanoj izjavi Srni iz Pekinga ocijenio da je Incko juče u Njujorku učinio sve "da da legitimitet Slajdžiću i pripremi javnost u BiH za dugi boravak OHR-a kako bi pomogao ostvarenju Silajdžićevog unitarizma".

"I što je najproblematičnije, Incko je zaprijetio Republici Srpskoj /RS/ ukidanjem ako poteže pitanje pravnosti i nadležnosti njegovog djelovanja i djelovanja drugih visokih predstavnika dok se, istovremeno, donose zakoni o imunitetu OHR-ovih službenika što je očit dokaz postojanja nepravnog djelovanja na dejtonsku strukturu BiH", navodi Vasić.

Vasić ističe da je Incko u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN "dao široku podlogu i podršku za samostalne i neovlaštene Silajdžićeve zahtjeve o ukidanju entitetskog glasanja i entitske imovine, te neprestanom prozivanju RS za nedovljan povratak sakrivajući da je u Federaciji BiH stanje mnogo teže, a odnos prema Hrvatima potčinjavajući".

"Incko na ovaj način pokušava srušiti nadležnosti Predsjedništva BiH, djelujući u duetu sa Silajdžićem koji nema mandat da blati RS pred međunarodnom javnošću", smatra Vasić.

On napominje da se Incko, podnoseći izvještaj Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH, "još jednom ponio krajnje navijački, neobjektivno i neodgovorno prema BiH i njenim narodima i entitetima".

"Incko je Srbe, potcjenjivački, nazvao `nezadovoljnim elementom`, podržao lažne sahrane u Srebrenici, prizivao rušenje vlasti i potrebu stvaranja `konstruktivnih` koalicija nakon oktobarskih izbora", navodi Vasić.

Incko je, obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, izjavio da je vođstvo RS bilo prvo u podrivanju državnih institucija, prijeteći da će održati entitetski referendum čiji bi cilj bio poricanje autoriteta visokog predstavnika i odluka donesenih u skladu sa Dejtonom. Silajdžić je izjavio da je entitetsko glasanje u parlamentu BiH "glavna kočnica u evropskim integracijama BiH".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE