• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za popis potrebno 42,5 miliona KM

Za popis stanovništva u BiH, koji bi trebalo da počne u ponoć 31. marta 2011, prema prvim procjenama, potrebno je obezbijediti najmanje 42,5 miliona KM.

 Za popis potrebno 42,5 miliona KM  Izvor: MONDO

Ta sredstva ne treba izdvojiti odmah, već sukcesivno, po godinama, a za učešće u popisu bilo bi angažovano 20.000 osoba, objasnio je za Srnu direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović.

"Za ovu godinu predviđeno je oko deset miliona KM. Iako mi nemamo izdvojena sredstva za pripremu popisa, ni jedna statistička institucija u BiH nije dobila sredstva", rekao je Milinović i dodao da jedino Agencija ima oko 900.000 KM, na stavci za kapitalne izdatke.

Prema njegovim riječima, za tehničku pomoć popisa stanovništva u BiH Agencija ima i oko 500.000 KM, u okviru projekta IPA 2007, koji je u toku i treba da se završi do kraja godine.

Milinović ističe da bi naredna godina nosila najveći finansijski teret, oko 31 milion KM, za 2012. godinu potrebno je oko 470.000 KM, a 2013. oko 300.000 KM za završnu obradu i publikovanje podataka.

"Ovo je minimum potrebnih sredstava i tek nakon probnog popisa mi možemo praviti detaljniju procjenu i možemo ići u detaljnije podatke kada je riječ o potrebnim sredstvima da se izvrši popis u BiH", naveo je on.

Direktor Agencije pojašnjava da sva neutrošena sredstva ostaju na računu i prebacuju se u narednu godinu, odnosno pošto je riječ o višegodišnjem projektu, sva sredstva koja se ne potroše u jednoj godini, prenose se u drugu.

"Što se tiče samog udjela donatora, trenutno znamo da Evropska komisija, zajedno sa Vladom Švedske, planira pomoći popis sa oko pet miliona evra kroz IPA 2007, 2008 i 2009", istakao je Milinović.

Sredstva iz IPA 2007 i 2008 namijenjena su za tehničku pomoć, a dva miliona evra iz IPA 2009. biće utrošena za nabavku hardvera i softvera, dok finansiranje samog terenskog rada mora osigurati BiH iz vlastitih sredstava, naveo je on.

Milinović pojašnjava da će za nabavku hardvera i softvera u vrijednosti od dva miliona evra Evropska komisija raspisati tender, koji, prema procedurama EU, traje osam mjeseci, ali tek nakon što bude usvojen zakon o popisu stanovništva, odnosno nakon njegovog stupanja na snagu.

Prema njegovim riječima, i Agencija će raspisati međunarodni tender, po propisima BiH, odnosno zakona o javnim nabavkama, za šta je potrebno oko šest mjeseci ako sve bude išlo bez problema.

Direktor Agencije ponavlja da je potrebno da se zakon o popisu stanovništva u BiH 2011. godine usvoji do kraja ovog mjeseca, jer je do njegove realizacije ostalo još svega deset mjeseci.

"Naš najveći problem je što imamo deset mjeseci do popisa, i kada oduzmemo osam za raspisivanje tendera, Agenciji ostaje dva mjeseca da instalira i ispita opremu, te da startuje na vrijeme sa popisom, a sve pod uslovom da ne bude žalbi u vezi sa tim tenderom", naglasio je Milinović i dodao da bilo kakvo dalje pomjeranje donošenja zakona o popisu, pomjera i taj rok.

On je istakao da se može doći u situaciju da oprema stigne na dan popisa, te da je zato bitno da se zakon donese do kraja maja, ako se želi da popis stanovništva bude u u aprilu 2011. godine, jer ga Agencija, iz tehničkih razloga, neće moći provesti.

"Ako zakon ne bude usvojen, i ne dođe do popisa, on će se morati pomjeriti na jesen ili neki drugi period, jer BiH mora ispuniti uslove iz međunarodnog monitoringa, a oni se još ne znaju, jer postoje određena pravila da bi popis bio validan. I od toga će zavisiti sam termin održavanja odgođenog popisa", pojasnio je Milinović.

Govoreći o iznajmljivanju prostora za prikupljanje podataka vezanih za popis, on je rekao da je aktuelno da on bude na području Istočnog Sarajeva, da bude od 1 200 metara kvadratnih, kojija se može prići kamionima, uz svu prateću opremu koja je neophodna, kao što su osiguranje, protivpožarna zaštita, dobra internet konekcija, odnosno da zadovolji stroge kriterije.

Kada je riječ o probnom popisu, koji bi trebalo da bude u septembru, Milinović je naveo da je planirano da se napravi uzorak na 55 popisnih krugova, u koji bi ušlo oko 100 domaćinstava, a koštao bi oko 70.000 KM.

"Zemlje u regionu su do maja prošle godine završile probni popis, istestirale sav potreban instrumentarij, neke zemlje su istestirale hardverska i softverska rješenja, a BiH nema ni konačan izgled popisnice", podsjetio je direktor Agencije.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da zakon što prije bude donesen i da Agencija krene u stvarne pripreme za popis stanovništva, jer su do sada rađene pripreme samo u onom dijelu za koji su postojale mogućnosti, kao što su metodološke pripreme, a sve ostale pripreme, koje uključuju i neke druge institucije, od opština do državnih institucija, nisu rađene.

Milinović je napomenuo da je posao vezan za kartografiju, kao jedan od značajnih segmenata popisa bez kog se popis ne može raditi, u Republici Srpskoj u toku, u distriktu Brčko ovih dana će biti završen, a Zavod za statistiku Federacije BiH tek je raspisao tender.

"Ovaj posao mora biti završen najdalje do kraja godine, da bi imali podlogu za anketare, kako bi mogli ići na tren. Donošenje zakona o popisu stanovništva pokreće i donošenje određenih propisa, donošenje metodologija, uputstava za sve učesnike", rekao je on.

Govoreći o popisu dijaspore, Milinović je rekao da ovaj zakon predviđa i popis lica koja su na privremenom radu i boravku u inostranstvu duže od 12 mjeseci i koji imaju prebivalište u BiH, ali da se odvaja od popisa stanovništva u BiH. I finansijski, i sama obrada će biti odvojeni, kao i publikovanje podataka, a biće i posebna baza podataka.

"Predviđeno je da se ta lica popišu na taj način da će popisnica biti dostupni na veb strani Agencije, koje će lica u inostranstvu moći preuzeti, popuniti i poštom, sa povratnicom, poslati na adresu Agencije", pojasnio je Milinović.

On je dodao da će se na samoj popisnici nalaziti i obavezna rubrika za jedinstveni matični broj, na osnovu kog će se vršiti provjera da li lice ima prebivalište u BiH.

"Jako je bitno istaći da se po zahtjevu EU, ovaj popis potpuno odvaja od popisa stanovništva u BiH", rekao je Milinović i dodao da se trenutno ne zna koliko će on koštati, ali da to nije neka velika finansijska stavka.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE