• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić o "teorijama zavjere" protiv Bošnjaka

Sulejman Tihić ocijenio je da se u BiH, umjesto dijaloga i dogovora "svjesno i zlonamjerno plasiraju teorije zavjere protiv Bošnjaka".

 Tihić o "teorijama zavjere" protiv Bošnjaka Izvor: MONDO

"Ti krugovi napadaju OHR, EU i SAD kao antibošnjačke, antimuslimanske, zagovarajući nekakvu bošnjačku i muslimansku BiH. Od te priče koristi imaju samo pojedinci i/li/ grupe koje to čine zbog ličnih ili grupnih interesa. Oni svjesno radikalizuju Bošnjake", rekao je predsjednik SDA na Konvenciji povodom obilježavanja 20 godina od osnivanja i djelovanja stranke.

On je političku situaciju u BiH ocijenio kao složenu sa tendencijom daljeg usložnjavanja, što je sa jedne strane "posljedica maksimalističkih i nerealnih zahtjeva koji ne mogu dobiti podršku drugih političkih subjekata u BiH", a sa druge strane "politika maksimalističkog pristupa i zadržavanja loših dejtonskih rješenja, uz nastojanja da se dovede u pitanje dostignuti napredak i sakrije istina o proteklom ratu i stradanjima".Tihić je sa žaljenjem konstatovao da znatan broj političara, ali i javnosti još očekuje da će neko iz EU i SAD doći da riješi probleme koje Bih ima danas i da će ta rješenja biti baš po njihovoj želji.

"Oni su postali i djelovali kao političari u vremenima kada je međunarodna zajednica radila umjesto političara u BiH i rješavala probleme u BiH. Nikako da shvate da moraju da preuzmu odgovornost i rade svoj posao, uz dogovor, ali i hrabrost da se prave kompromisi, a ne samo nacionalističkim floskulama i populističkim teorijama povlađivati biračkom tijelu", naglasio je Tihić, dodajući "da su prijatelji u međunarodnoj zajednici spremni da pomognu BiH i nama, ali neće raditi naš posao umjesto nas". On tvrdi da međunarodna zajednica otjelovljena u OHR-u od 2006. godine ima pasivnu poziciju kada je riječ o rješavanju problema u BiH i provođenju Dejtonskog sporazuma, pozivajući sve na dijalog i dogovor za uređenje BiH kao države ravnopravnih naroda i građana u kojoj će se svi - Bošnjaci, Srbi, Hrvati i drugi osjećati slobodno i "gdje će razlike biti prednost, a ne razlog za sukobljavanje".

 Tihić je pozvao na beskompromisnu borbu protiv kriminala, jer je to danas najveća prijetnja BiH i njenim građanima, ističući da su nacionalizam i takozvana "zaštita etničkih interesa" Bošnjaka, Srba i Hrvata samo "paravan za ostvarivanje grupnih, pojedinačnih materijalnih, pa čak i kriminalnih interesa".

Govoreći o predstojećim opštim izborima, Tihić je poručio da će SDA dominantna mjesta u izbornoj platformi posvetiti pitanju ekonomskog razvoja i zapošljavanja. "Mogućnost ekonomskog razvoja i zapošljavanja posebno vidimo u oblasti izgradnje infrastrukture, energetskih objekata i razvoja poljoprivrede", pojasnio je Tihić.

Učesnicima Konvencije putem video linka trebalo bi da se obrati predsjednik Evropske narodne partije Vilfred Martens. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE